Sălaj: Tranzacţiile imobiliare se pot face şi fără certificat energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Certificatul energetic al unui imobil este necesar doar la cererea părţilor între care realizează tranzacţia. Notarii au obligaţia să-i informeze pe clienţi de această prevedere din  Legea 372 din 2005, însă, în opinia lor, lipsa unei sancţiuni face ca această lege să aibă un caracter mai mult informativ şi de recomandare.

Notarul Ioan Dumitru Buran spune că părţile contractante trebuie să fie informate despre certificatul de performanţă energetică, însă „atâta timp cât nu este prevăzută nici o sancţiune în lege, ai putea deduce că actul normativ este doar de informare şi de recomandare”. „Dacă părţile insistă, notarul n-are cum să nu încheie contractul, cu sau fără certificat. El nu poate refuza“, explică Ioan Dumitru Buran.

El spune că în cadrul Consiliului Uniunii Notarilor Publici, s-a decis ca toţi notarii să prezinte părţilor contractante actul normativ, astfel încât acestea să poată cere un auditor, iar, în cazul în care nu vor, contractul va fi semnat în lipsa certificatului. În acest an, spune Buran, biroul său notarial a încheiat un singur contract, fără certificat de performanţă energetică.

Tariful auditorilor: 0,5–4 euro pe metru pătrat


În judeţul Sălaj există patru auditori energetici autorizaţi: doi în Zalău şi doi în Şimleu Silvaniei. Aceştia au făcut cursuri speciale într-un centru universitar şi au susţinut examene de specialitate.

Potrivit informaţiilor oferite de Ioan Şimonca, unul dintre auditorii energetici autorizaţi, tarifele sunt negociabile între auditor şi beneficiar. În general, se practică preţuri între 0,5 şi 4 euro pe metru pătrat, plus TVA. Auditorul mai spune că preţul imobilelor poate fi mult influenţat de clasa energetică, care se stabileşte în funcţie de pierderile de căldură şi de cantitatea de dioxid de carbon emisă.

Băncile nu cer actul la creditare

Nici băncile nu condiţionează acordarea creditelor ipotecare de prezenţa unui asemenea certificat, cel puţin până acum. Claudia Filip, reprezentant al BRD, spune că „momentan nu cerem certificate de performanţă energetică şi, din câte ştiu, nici evaluatorii nu cer“.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite