Sălaj: „Suntem scârbiţi de tot ce se întâmplă în învăţământ!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii din Sălaj au plecat la Bucureşti pentru a se alătura protestului dascălilor din toată ţara
Profesorii din Sălaj au plecat la Bucureşti pentru a se alătura protestului dascălilor din toată ţara

Aproximativ 30 de profesori din Sălaj au plecat la Bucureşti, pentru a participa la mitingul de protest de astăzi împotriva măsurilor guvernamentaleProfesorii s-au urcat aseară în tren din Zalău şi Jibou, pregătiţi să îngroaşe rândurile cadrelor didactice care protestează astăzi în Piaţa Victoriei, în faţa Ministerului Muncii şi la Ministerul Educaţiei.

„Legea învăţământului n-a luat în calcul dorinţele noastre! Protestăm din cauza scăderilor salariale, din cauza amestecului politicului în şcoală, şi aici mă refer la numirile pe criterii politice a directorilor de şcoli şi a inspectorilor. Manifestaţia este în primul rând una de avertisment, o formă de luptă sindicală”, a spus unul dintre profesori, care n-a dorit să-şi dea publicităţii numele.
„Cred că se va schimba ceva, de aceea mergem. Poate nu anul acesta, dar de anul viitor. Asta e speranţa mea”, a mai spus un alt dascăl.

Profesorii sunt scârbiţi
„Suntem scârbiţi de tot ce se întâmplă în învăţământ! Nu sperăm să obţinem nimic, dar nu putem să acceptăm pur şi simplu şi să nu facem nimic! Salariile sunt mizerabile, mai ales pentru noi, cei care suntem la început. Naveta nu se decontează în multe localităţi şi e o cheltuială în plus. Nu mai rămânem cu aproape nimic. După noua grilă de salarizare care se preconizează, vom fi tot în pierdere”, spune un tânăr profesor.

„5 octombrie, ziua dascălilor umiliţi“
„5 octombrie este Ziua Mondială a Educaţiei. Dar nu şi pentru noi! În România este ziua dascălilor umiliţi”. Acesta este sloganul sub care se desfăşoară protestele.
Personalul didactic protestează azi la Bucureşti pentru salarii decente, coeficienţi mai mari în grila de salarizare unitară a bugetarilor, majorarea salariului minim la 750 de lei în 2011, adoptarea noii legi a Educaţiei care să reformeze sistemul de învăţământ, aplicarea Legii 221/2008. În plus, ei mai cer stoparea reducerilor de personal din învăţământ, respectarea condiţiilor igienico-sanitare în toate şcolile, transport şcolar şi manuale noi pentru toţi elevii, modificarea programelor şcolare pentru un învăţământ modern, depolitizarea învăţământului, reducerea vârstei de pensionare de 65 de ani, propusă în legea unică a pensiilor.

Urări de bine pentru guvernanţi
„În acest moment aşteptăm nişte decizii şi, în acelaşi timp, le transmitem nişte urări de bine guvernanţilor”, spune, cu ironie, Eusebiu Lehene, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Sălaj. El mai spune că mobilizarea dascălilor la miting este exemplară, la Bucureşti ajungând între 8.000 şi 10.000 de oameni, mai mulţi decât s-ar fi aşteptat oricine.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite