Sălaj: Soldatul ucis la Cincu plănuia să renunţe la armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavril Nicorici, de numai 26 de ani, a murit în urma unui exerciţiu
Gavril Nicorici, de numai 26 de ani, a murit în urma unui exerciţiu

Astăzi, prin ordinul ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, în toate unităţile militare din ţară şi în teatrele de operaţii, au fost organizate ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi respect pentru sergentul originar din comuna sălăjeană omorât în Poligonul Cincu, judeţul Braşov. Gavril Nicorici, de 26 de ani, din comuna Plopiş, a murit sâmbătă în poligonul de la Cincu în timpul unui exe

Subofiţerul Gavril Nicorici era mecanic conductor şi participa, alături de unitatea din Turda, la un exerciţiu cu utilizarea muniţiei de manevră în Poligonul Cincu. Sâmbătă, în jurul orei 13.45, la finalul exerciţiului, militarul a fost grav rănit în cap, în timp ce manipula o lovitură de manevră (muniţie de antrenament fără proiectil).

Rana a fost cauzată ca urmare a iniţierii capsei port-amorsă de la acea lovitură de manevră. „Subofiţerului i-au fost acordate imediat primele îngrijiri de către medicii militari, fiindt transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, cu un elicopter aparţinând Serviciului Medical Militar de Urgenţă. Cu toate eforturile depuse de medici, militarul a decedat în jurul orei 15.00“, se afirmă într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Moartea lui Nicorici, anchetată de procurorii militari


Conform oficialilor MApN, a fost sesizat Parchetul Militar, iar o comisie de specialitate numită de şeful Statului Major al Forţelor Terestre cercetează împrejurările în care a avut loc decesul militarului din Sălaj.

Momentan, reprezentanţii biroului de relaţii cu presa ai ministerului s-au ferit să dea mai multe detalii, locotent colonelul Florin Jipa afirmând că MapN va prezenta o poziţie oficială cu privire la cauzele şi vinovăţia în cazul morţii lui Nicorici după finalizarea anchetei.

Marţi va fi îngropat

Trupul lui Gavril Nicorici a ajuns acasă, în comuna Plopiş, în cursul acestei zile. Gavril era singurul băiat din familie şi mai avea trei surori. Potrivit unor colegi, tânărul de 26 de ani plănuia să se căsătorească în viitorul apropiat. Aceleaşi surse, care au preferat anonimatul, au spus că Nicorici îşi începuse cariera militară la unitatea din Şimleu Silvaniei, ca soldat gradat voluntar, şi că a ajuns de puţin timp la Turda, după ce a absolvit cursurile şcolii de subofiţeri, specialitatea mecanic conductor. „Era un băiat liniştit şi serios. L-am cunoscut destul de bine fiindu-i dascăl. Întreaga comunitate este alături de familia îndoliată“, a declarat Nicolae Criste, primarul din Plopiş.

Funeraliile militarului vor avea loc marţi, satul natal, iar tânărul va fi condus pe ultimul drum şi de înalţi oficiali din cadrul MapN, fiind posibil ca în Plopiş să ajungă chiar ministrul Gabriel Oprea. Primarul Nicolae Criste a mai spus că în cazul în care la înmormântare vor participa şi oficiali ai MapN, a pregătit un loc în care ar putea ateriza elicopterul cu reprezentanţii ministerului.

Prin ordinul ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, astăzi, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi cele din teatrele de operaţii, au fost organizate ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi de respect pentru sergentul Gavril Nicorici.

Voia să renunţe la armată

Conform celor declarate de primarul Nicolae Criste, subofiţerul Gavril Nicorici intenţiona să renunţe la armată, dezamăgit de tăierile salariale din ultima perioadă. „Oricum el nu şi-a dorit neapărat o carieră militară. Era un băiat foarte calm, liniştit. Auzisem că ar vrea să-şi dea demisia şi să plece la muncă în străinătate”, spune Criste.

Citeşte şi Soldat din Sălaj accidentat mortal în poligonul de la Cincu

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite