Sălaj: Scandal între români şi ţigani la Păuşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

51 de familii de români din satul Păuşa susţin că sunt ameninţaţi de rromii din localitate. Aceştia le fură bunuri şi animale sau chiar îi agresează pe cei care depun plângere împotriva lor.

Printr-o petiţie adresată mai multor instituţii din judeţ, 51 de reprezentanţi ai familiilor de români din satul sălăjean Păuşa, comuna Românaşi, îi reclamă pe „ţigani“, aşa cum îi numesc în petiţie, pentru că „defrişează pădurile, devastează culturile oamenilor, fură bunuri şi animale sau chiar îi agresează pe cei care depun plângere împotriva lor“.

Grupul de români acuză autorităţile locale şi Poliţia de nepăsare. Reprezentanţii celor 51 de familii din sat, care, până acum s-au adresat, printre altele, Poliţiei şi Prefecturii, ameninţă că, în cazul în care reclamaţiilor lor nu vor fi soluţionate, vor cere azil politic în Canada.

Destul de reticent în a vorbi cu reporterul „Adevărul de Seară“, unul din semnatarii petiţiei a declarat că oamenilor le este frică să mai facă plângeri, fiindcă sunt ameninţaţi de rromi.

„Suntem disperaţi! Primele fructe le fură din pomi. Fură puii de sub cloşcă şi cartofii ori porumbul de pe câmp. Vom ajunge să cerem de azil politic la Ambasada Canadei, pentru că nimeni nu ne mai apără drepturile în această ţară!“, reclamă localnicul din Păuşa, care a cerut să-i fie păstrat anonimatul.

L-au agresat şi pe primar

Marius Borzan, primarul comunei Românaşi, din care face parte şi satul Păuşa, spune că s-a confruntat şi el cu mai mulţi rromi care au vrut să-l bată pentru că a redus simţitor numărul de beneficiari ai Legii 416 (145 de beneficiari în 2008, faţă de 45 în prezent) şi le-a cerut poliţiştilor şi jandarmilor să facă mai multe razii în comunitatea de rromi. „Într-o seară, m-au aşteptat pe drum şi au tras căruţa în faţa maşinii mele. Am încercat să-i evit, iar ei au dat cu furci şi bâte în maşină”, explică Borzan.

Primarul se declară aproape neputincios în faţa rromilor şi spune că deşi a cerut, în mod repetat, ajutorul autorităţilor centrale - din 2009 a  depus o cerere pentru înfiinţarea unui post de jandarmi în comună -, nimeni nu l-a ajutat.

Alin Lăcătuş, consilierul pentru rromi din cadrul Prefecturii, spune că îi este foarte greu să se impună în faţa celor de etnia sa din satul Păuşa, pentru că în acea comunitate nu există un lider. „Pe de altă parte, chiar dacă încercăm să apărăm drepturilor rromilor, sunt absolut de acord ca indivizii care au comis ilegalităţi să răspundă penal”, afirmă Lăcătuş.

Acţiunile Poliţiei, inutile

Contactat, şeful Poliţiei Sălaj, Iosif Ghiurca, afirmă că în ultimele nouă luni au fost depuse 41 de plângeri împotriva rromilor din Păuşa care au comis infracţiuni: 20 pentru furt de lemne, trei furturi din gospodării şi mai multe infracţiuni de distrugere. Poliţiştii şi jandarmii au făcut opt controale complexe, ajutaţi de „mascaţi“, şi 26 de patrulări în comunitatea de rromi, dar acţiunile lor s-au dovedit aproape inutile, rromii primind, cel mult, amenzi.

Soluţia: acţiunile cu „mascaţii“

Şeful Poliţiei Sălaj mai afirmă că „acţiunile noastre, destul de dese, de altfel, nu au întotdeauna efect, pentru că noi nu putem decât să-i amendăm pe cei care comit ilegalităţi, iar amenzile, de cele mai multe ori, nu sunt plătite. Singurele metode de a preveni infracţiunile sunt controalele împreună cu «mascaţii». De asemenea, ar fi bine dacă la postul de Poliţie din Românaşi, unde acum sunt trei poliţişti, am mai putea angaja încă unul, care să monitorizeze mai mult şi comunitatea de rromi“, afirmă Iosif Ghiurca, şeful IPJ Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite