Sălaj: Revoltător - Hoţii au prădat biserica Schitului Bobota

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schitul Bobota se află la aproximativ doi kilometri de drumul între Zalău şi Satu Mare, la marginea pădurii satului cu acelaşi nume.
Schitul Bobota se află la aproximativ doi kilometri de drumul între Zalău şi Satu Mare, la marginea pădurii satului cu acelaşi nume.

Persoane necunoscute au spart ieri seară cutia milei din biserica Schitului Bobota.Hoţii au furat aproximativ 500 de lei, bani lăsaţi în cutia milei de credincioşi care au vizitat schitul în ultimele patru zile.

Hoţii au călcat ieri seară biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, de la schitul Bobota, în apropierea comunei sălăjene cu acelaşi nume.
Potrivit unor surse care doresc să-şi păstreze anonimatul, călugării au observat ieri seară, în jurul orei 20.30, că yala de la cutia milei este spartă şi înăuntru nu se mai găseşte niciun ban.

Hoţii au avut cale liberă

Contactat telefonic de reporterul Adevărul de Seară, părintele Pahomie Buruiană, egumenul schitului, ne-a declarat că ieri majoritatea călugărilor au fost plecaţi de la schit. „Şi eu mă aflu în acest moment la Sibiu. Am aflat doar de la colegii mei că un răufăcător a intrat în biserică şi a furat banii din cutia milei”, spune părintele Pahomie.

Potrivit declaraţiilor sale, ceilalţi trei călugări au fost plecaţi ieri cu diferite probleme în satele din jur, astfel că la schit au rămas doar două persoane – mama egumenului, la bucătărie şi un îngrijitor, care se ocupă de animale.

Au luat doar banii

„Noi nu am mai luat banii din cutia milei de vineri. Probabil că hoţul a reuşit să fure vreo 4 – 5 milioane de lei vechi. De asemenea, călugării au găsit răvăşite şi întoarse şi lucrurile pe care le vindem noi credincioşilor care vin să se roage la schit – medalioane, iconiţe, cărţi de rugăciuni. Din fericire, din câte mi-au spus colegii mei, hoţii nu s-au arătat interesaţi de obiectele din altar sau de straiele preoţeşti”, explică egumenul Pahomie.

Călugării au un suspect

Părintele Pahomie Buruiană spune că ar bănui cine a furat banii din lăcaşul monahal. „Când eu mă duceam înspre Sibiu, chiar la ieşirea pe drumul european, m-am întâlnit cu un tânăr de vreo 22 – 24 de ani, care se îndrepta înspre mănăstire. El coborâse dintr-un microbuz care venea dinspre Satu Mare. L-am întrebat unde merge, iar el mi-a spus că vrea să ajungă la schit, să plătească un pomelnic. I-am spus că nu e nimeni acolo, dar că poate lăsa în scris pomelnicul. Probabil că aflând chiar de la mine că  biserica e aproape nesupravegheată a avut curajul să facă acest gest necugetat”, afirmă părintele.

N-au anunţat poliţia

Chiar dacă furtul a fost descoperit încă de aseară de călugări, până în momentul redactării acestui material poliţia nu fusese anunţată. Ioan Jula, şeful Postului de Poliţie din Bobota, ne-a declarat că nu a primit nicio sesizare referitoare la furtul de la schit, deşi călugării aveau numerele de telefon de la toţi poliţiştii din comună. „N-am avut timp să anunţăm cele întâmplate. După ce mă voi întoarce de la Sibiu, o să mă sfătuiesc cu fraţii mei de la schit şi o să vedem ce avem de făcut”, mai spune egumenul Pahomie.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite