Sălaj: Proiect pentru reabilitarea casei lui Maniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Bercea, Episcopul greco catolic de Oradea, s-a întâlnit ieri după amiază cu Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, pentru discuta despre reabilitarea casei lui Iuliu Maniu din Bădăcin. Marc ne-a declarat că reabilitarea casei va deveni un punct important pe agenda CJ, care-şi doreşte să transforme conacul într-un obiectiv turistic şi cultural reprezentativ pentru Sălaj.

Casa lui Iuliu Maniu se află într-o stare avansată de degradare, fiind aproape lăsată în paragină în ultimii douăzeci de ani, de autorităţile locale şi judeţene. În urmă cu doi ani, Episcopia Greco Catolică de Oradea a reuşit să concesioneze conacul pentru 49 de ani, dar proiectul de reabilitare se desfăşoară destul de anevoios, din cauza cheltuielilor mari.

Ieri după amiază, chiar la casa din Bădăcin, a avut loc o întâlnire între Virgil Bercea, episcopul greco catolic de Oradea, şi Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj tocmai pentru a discuta despre o posibilă implicare a administraţiei judeţene în reabilitarea conacului. Conform celor declarate de Marc, discuţia cu înaltul prelat al Bisericii Române Unite cu Roma a creat premisele unei colaborări între cele două instituţii, pentru a salva ce se mai poate din moştenirea lui Iuliu Maniu.

"Casa de la Bădăcin se află într-o situaţie mai mult decât dificilă. Trebuie intervenit imediat pentru a mai putea salva ceva. Chiar dacă în acest nu dispunem de fonduri, vom pune la dispoziţia Episcopiei expertiza angajaţilor din cadrul CJ, iar anul viitor, în funcţie de alocările bugetare, o să contribuim şi financiar. Nu vorbim doar despre simpla reabilitare a casei, ci şi despre transformarea întregului conac (unde actualmente funcţionează şi un cămin pentru copii cu retard sever) într-un loc de referinţă pentru turismul sălăjean sau pentru întâlnirile dintre istorici şi oameni de cultură", explică Marc.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite