Sălaj: Produsele ecologice - bune, dar nejustificat de scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siciliana participă cu produse tradiţionale la toate târgurile din ţară
Siciliana participă cu produse tradiţionale la toate târgurile din ţară

Sălajul a fos primul judeţ din România care a atestat produse tradiţionale. Acum sunt 159 de produse tradiţionale atestate în judeţ. Din ce în ce mai mulţi producători doresc să ateste produse tradiţionale şi ecologice, deoarece pentru ele nu se aplică standardele prohibitive ale Uniunii Europene, reprezentând, astfel, o nişă sigură pe piaţă.

Cele mai multe produse tradiţionale sunt preparate din lapte, din carne şi de panificaţie. Potrivit  şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Ioan Bujiţă, mai sunt încă şase societăţi în curs de certificare, dintre care patru axate pe produse vegetale, iar două pe apicultură.


Cum se procedează


Pentru a-şi înregistra produsul ca fiind tradiţional, producătorul trebuie să depună o cerere la Direcţia Agricolă, apoi să solicite la Registrul Comerţului un certificat constatator şi să-şi înregistreze produsul la DSVSA. Ultimul pas este întocmirea unui caiet de sarcini pentru atestare care va conţine şi reţetele de preparare, ce va fi expediat la Ministerul Agriculturii.


Produsul tradiţional trebuie să fie preparat din materii prime tradiţionale şi să se distingă de alte produse. Pe piaţa UE, acest gen de alimente ocupă o pondere de aproape 50 de la sută din consum. Ale noastre se pot vinde la ora actuală numai la nivel naţional. “În caz că ele vor fi atestate şi pe piaţa comunitară, potenţialul de câştig este enorm“, a spus Bujiţă.
Palinca, brand de Sălaj

Produsele preparate din lapte sunt diferite tipuri de brânză, caşcaval şi smântână, cele mai semnificative fiind mărcile de brânză topită Meseş, caş în saramură Almaş, brânză telemea, brânză de burduf, caşcaval şi smântână pentru consum Bodia, telemea, caşcaval, smântână şi brânză fermentată Someş.


Produsele atestate preparate din carne de porc au fost înregistrate de SC Siciliana Şimleu Silvaniei, dintre care amintim carne de porcine Silvania, ceafă legată şi afumată, pecie lungă afumată, clisă afumată şi salam Cordiş.


„Nu e aşa de simplu să faci produse tradiţionale. Ne supunem normelor europene, chiar dacă nu putem vinde în UE. Trebuie să facem analize produselor în fiecare lună. Avantajul acestui gen de alimente este în primul rând pentru consumator, pentru că mănâncă mai sănătos. Cât despre mica noastră afacere, vă putem  spune că necesită foarte multă dăruire, pasiune dar şi sacrificii“, spune Andrada Cordiş, producător de alimente tradiţionale din carne, în cadrul firmei Siciliana. Însă cel mai cunoscut brand de Sălaj rămâne, se pare, palinca.


Analiza DADR


„Noi pedalăm să dezvoltăm partea de produs ecologic pentru că acestea ar putea avea preţuri mici. Se pot obţine producţii mari şi cu gunoi de grajd. Am făcut o analiză: preţurile alimentelor atestate ecologic sunt de trei-patru ori mai mari decât la cele normale. Şi nu se justifică. Ar trebui să fie doar cu 5-10 la sută mai scumpe”, crede directorul Bujiţă.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite