Sălaj: Patru decenii petrecute pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana Domuţa Mastan va sărbători cei 40 de ani de activitate printr-un „regal“ folcloric
Ileana Domuţa Mastan va sărbători cei 40 de ani de activitate printr-un „regal“ folcloric

Ileana Domuţa Mastan marchează momentul aniversar printr-un spectacol-maraton de peste trei ore, în care vor cânta, alături de ea, alte voci cunoscute ale folclorului românesc.Spectacolul va avea loc miercuri, de la ora 18.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, şi aniversează împlinirea a 40 de ani de carieră a artistei din Sălaj.

Solista de muzică populară Ileana Domuţa Mastan împlineşte zilele acestea 40 de ani de carieră muzicală. Este vorba despre 40 de ani de la debutul ei în cariera profesionistă, fiind angajată ca solistă vocală a Orchestrei Populare „Meseşul“ chiar de la înfiinţare.

Debutul la amatori s-a petrecut, de fapt, cu un an mai devreme, când artista din Sălaj a participat, în 1969, la prima ediţie a Festivalului „Maria Tănase“. „Am fost laureata acelei prime ediţii, motiv pentru care anul trecut, când festivalul a aniversat 40 de ani de existenţă, am fost invitată să cânt în deschidere“, îşi aminteşte artista.

Despre cei 40 de ani şi mai bine petrecuţi pe scenă, artista are numai amintiri frumoase. „Înainte de 1989 aveam plan de spectacole – 20 pe lună. Şi venea lumea la fiecare spectacol, pentru că pe vremea aceea, parcă, nu erau atâtea supărări şi atâtea necazuri ca şi acum“, spunea ea. „E o muncă frumoasă, chiar dacă este obositoare şi stresantă. Fiecare ieşire în faţa publicului este un examen“, adaugă ea.

Ileana Domuţa Mastan&prietenii

Ileana Domuţa Mastan va sărbători cei 40 de ani de carieră printr-un spectacol de mai bine de trei ore ce va avea loc miercuri, 24 noiembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Alături de ea vor fi, la această ocazie specială, alte nume importante ale muzicii populare româneşti, prieteni ai artistei: Cornel Borza, Ana Almăşana Ciontea, Ghiţă Munteanu, Tinu Vereşezanu, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Fraţii Florea, Vasile Coca, Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling şi comicul Ioan Seleşi. Întreg spectacolul va fi transmis în direct pe Hora TV.

„Cel mai greu e să cânţi acasă“

Chiar dacă renumele ei a depăşit de mult graniţele judeţului, artista spune că a preferat să aniverseze cei 40 de ani de cântec alături de sălăjenii ei. „M-am născut aici şi am rămas fidelă Sălajului, deşi aveam posibilitatea să plec. Am fost chemată la ansambluri mari, spre exemplu, la Bucureşti, la Ansamblul Ciocârlia, dar am preferat să cânt acasă“, spune ea, mărturisind că „cel mai greu este să cânţi în faţa celor de acasă, dar sunt cele mai valoroase aplauze cele primite de la publicul tău“.

40 de ani în cifre şi piesele iubite

Cariera Ilenei Domuţa Mastan a însemnat, până acum, sute de spectacole pe toate scenele din ţară, foarte multe apariţii în emisiuni TV şi zece albume înregistrate. Multe dintre piese sunt culese de ea de la bătrânii satelor sălăjene. Cele mai dragi sufletului artistei sunt „Trimisu-mi-o badea dor“, „Învârtiţi-vă voi poale“ şi Dragu-mi-i danţu pe lungu“.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite