Sălaj: Nicu Lăpuşan- a antrenat „grei“ ai atletismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Lăpuşan
Nicu Lăpuşan

Antrenorul emerit Nicu Lăpuşan încurajează sportul de masă şi se dedică promovării activităţii fizice.

Încă de pe băncile facultăţii a ţinut cu tot dinadinsul să înceapă cariera de dascăl de jos, spune antrenorul emerit Nicu Lăpuşan. „Deşi am avut performanţă şi ambiţii mari, am dorit să trec prin toate etapele profesiei. Nu am vrut să rămân în cadrul Facultăţii de educaţie Fizică şi Sport“, susţine el.
Născut şi crescut într-un oraş universitar, proaspătul absolvent a început cariera didactică la şcoala gimnazială din Bobota. „Am rămas cu amintiri plăcute legate de colegi sau de elevi – care acum îşi aduc copiii la stadion şi de competiţiile Cupa Văilor la care am participat. Cupa e o tradiţie pe care încerc să o păstrez“, povesteşte actualul consilier din cadrul Direcţiei de Tineret şi Sport.

Suferă pentru sport
Este nostalgic după acea perioadă, în care dascălii de educaţie fizică erau încă respectaţi şi aveau un rol deosebit în educaţia elevilor. „Din păcate, mai ales cu reducerea orelor de sport, şi implicarea profesorilor a scăzut, dar şi aportul lor în depistarea elementelor pentru sportul de performanţă“, constată cu amărăciune Lăpuşan.

Nu are de suferit doar sportul de masă, ci şi cel de performanţă, în acelaşi timp cu sănătatea copiilor. „Eu sunt conştient de pe vremea când eram elev că sportul înseamnă foarte mult în formarea unui om, atât a caracterului, cât şi a robusteţii şi forţei de muncă. Nu sunt vorbe din comunism, eu cred şi de aceea fac mişcare şi la această vârstă“, susţine antrenorul.

72 de titluri de campioni naţionali
I-a antrenat pentru Jocurile Olimpice pe aruncătorul de greutate Gheorghe Guşet (1992) şi aruncătoarele de suliţă Felicia Ţilea (1996) şi Ana Mirela Ţărmure (2000). „Sportivii mei au deţinut recordurile naţionale ale probelor pe care le-au practicat“, afirmă Nicu Lăpuşan. Pe lângă medaliile la competiţiile internaţionale – europene, mondiale sau balcanice, cei pe care i-a antrenat au obţinut 72 de titluri de campioni naţionali la juniori, tineret sau seniori.

Ce-i place:

„Înainte de orice să fac mişcare, chiar şi la vârsta mea şi mă bucur când văd şi pe alţii – părinţi şi copii, în special – alergând. Ori când văd familii în drumeţie pe Meseş“, spune antrenorul. Îi mai place muzica bună şi pescuitul sportiv.
 
Ce nu-i place:

Nicu Lăpuşan spune că în primul rând îl deranjează că nu se acordă un număr suficient de ore pentru educaţia fizică în şcoli. „Ar trebui să existe în programă cel puţin trei ore pe săptămână, conform Cartei Europene a Sportului“, consideră consilierul DTS Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite