Sălaj: Mamele plătesc pentru „favoarea“ de a sta lângă copiii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii copiilor peste trei ani trebuie să plătească zilnic câte 20 de lei de persoană
Părinţii copiilor peste trei ani trebuie să plătească zilnic câte 20 de lei de persoană

Mămicile care doresc să stea în spital alături de copiii lor atunci când aceştia sunt bolnavi sunt obligate să plătească spitalizarea. Această regulă se aplică în cazul copiilor mai mari de trei ani. 20 de lei pe zi este taxa de spitalizare, bani care, potrivit managerului Spitalului Zalău, Ioan Mureşan, se cheltuie pe cele trei mese, lenjerie, baie, electricitate, apă, căldură.

Mămicile care vor să stea alături de copiii lor internaţi la Spitalul Judeţean din Zalău trebuie să plătească o taxă de 20 de lei pe zi de persoană. Această taxă trebuie plătită numai de părinţii care vor să stea alături de copiii lor internaţi şi care au peste trei ani.

Reprezentanţii spitalului susţin că banii de pe această taxă de spitalizare intră în bugetul propriu al spitalului. Toate bune şi frumoase ar fi, dacă mesele şi patul ar fi şi disponibile. Însă conform declaraţiilor unor mămici, ele au trebuit să împartă patul cu odraslele lor, iar de mese, nici vorbă, că n-au primit. Sigur, când e cald în spital, beneficiază şi ele de căldură, iar apa de la baie curge, aşijderea, şi pentru ele. Însă peste aceste cheltuieli mai intervin altele, în multe cazuri, cand părinţii copiilor internaţi sunt nevoiţi să cumpere din banii lor medicamente şi materiale sanitare.

Nu sunt obligate


Mamele nu sunt obligate să stea în spital alături de copiii. Dar dacă totuşi ele vor asta, trebuie să plătească. Prin prezenţa mamei, copilul beneficiază de grijă permanentă, 24 de ore din 24, lucru care degrevează personalul instituţiei medicale de anumite sarcini.

„Sigur, mâncarea de spital e ca orice mâncare de spital. Şi probabil că multe mămici o refuză şi-şi aduc de acasă, dar asta deja nu mai e problema spitalului“, spune purtătorul de cuvânt al spitalului, Codruţa Puşcaş.

Claudiu Bîrsan, preşedintele-director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, afirmă că legea îi permite instituţiei să deconteze din fondul de asigurări cazarea, patul şi hrana pentru părinţii copiilor de până la trei ani sau, dacă sunt cu handicap, de până la şapte ani. Peste aceste vârste nu se decontează nimic, deoarece regula spune că părinţii nu trebuie să stea în spital.

„Nu negăm că şi copiii mai mari au nevoie ca părinţii lor să fie lângă ei, dar în cazul acesta depinde de spital. Şi spitalele cer plată“, precizează Claudiu Bîrsan.

„Eu n-am primit un pat separat atunci când am stat cu fetiţa mea de cinci ani în spital. Mi-au cerut să plătesc şi m-am întrebat şi mă întreb şi acum de ce, că mâncare n-am primit. Am luat decizia asta pentru binele copilului meu. Şi nu mă plâng, aş fi stat în orice condiţii“, povesteşte Adriana M., mama unui copil internat cu pneumonie.

Mămicile, alături de copiii lor bolnavi

În luna octombrie a acestui an, la spitalul din Zalău s-au adunat 329 de zile de spitalizare pentru aparţinători. Secţiile unde s-au internat mămicile sunt Pediatrie, Chirurgie infantilă, ORL, Boli contagioase.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite