Sălaj: Mamele care vor naşte gemeni vor primi bani mai mulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamele vor trebui să aleagă varianta de concediu la o lună şi jumătate după naştere
Mamele vor trebui să aleagă varianta de concediu la o lună şi jumătate după naştere

Mamele care dau naştere la gemeni vor primi 600 de lei îm plus la indemnizaţia pentru creşterea copilului stabilită de ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri de Guvern, precizează într-un comunicat de presă reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Sălaj.

Potrivit aceluiaşi comunicat, tot cu 600 de lei se suplimentează indemnizaţia şi în cazul mamelor care nasc în timp ce se află deja în concediu pentru îngrijirea copilului.

Reprezentanţii AJPS Sălaj mai precizează că, pentru mamele care nasc până la 31 decembrie 2010, inclusiv, pentru care se aplică prevederile actuale, cuantumul indemnizaţiei de care vor beneficia ele de la 1 ianuarie este mai avantajos ca în prezent. Mai exact, dacă până acum se acorda o indemnizaţie stabilită că 85 la sută din media veniturilor din ultimele 12 luni, sumă diminuată, însă, de la 1 iulie, cu 15 la sută (deci mai rămânea doar 72,25 la sută din această medie), de la 1 ianuarie indemnizaţia va reprezenta 75 la sută din venituri, dar nu mai puţin de 600 de lei şi nu mai mult de 3.400 de lei.

Mamele care nasc după 1 ianuarie vor trebui să opteze, atunci când îşi depun dosarele pentru indemnizaţie (după aproximativ o lună şi jumătate de la naştere, pentru că până atunci ele beneficiază, conform legii, de un concediu medical), pentru una din cele două variante oferite de noua ordonanţă de urgenţă: o varianta cu un concediu pentru îngrijirea copilului de un an, în care indemnizaţia este plafonată la maximum 3.400 de lei, sau varianta cu doi ani, în care plafonul maxim este de numai 1.200 de lei. În ambele variante, valoarea indemnizaţiei se stabileşte ca 75 la sută din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de plafonul menţionat anterior şi nu mai puţin de 600 de lei. În prima variantă, mamele primesc un  stimulent de 500 de lei pe lună dacă se întorc la serviciu înainte de împlinirea perioadei de un an de zile. Stimulentul se acordă până când copilul împlineşte vârsta de doi ani.
La varianta a doua, cu concediu de doi ani, nu există stimulent pentru mamele care se întorc mai devreme la serviciu.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite