Sălaj: Ioan Eugen Popiţiu - Promovează emigrarea tinerilor, dar şi întoarcerea în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Eugen Popiţiu
Ioan Eugen Popiţiu

A fost ales coordonatorul filialei din Italia a Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Consideră că problema cea mai mare a românilor e educaţia.

Liga pe care o coordonează Ioan Eugen Popiţiu le oferă consultanţă viitorilor studenţi care doresc să plece la studii în străinătate. „Totuşi, asociaţia noastră nu doreşte să fie un factor care să favorizeze plecarea «capetelor luminate». De aceea îi atrage din nou în ţară, prin realizarea de parteneriate şi contracte cu firme mari din România, care au cerinţe speciale în ce priveşte forţa de muncă, dar, în acelaşi timp, oferă salarii speciale“, explică tânărul de 24 de ani.

Va reveni peste 15 ani

Deşi studiază în Italia şi-şi petrece timpul călătorind foarte mult, Ioan Eugen Popiţiu nu se vede trăind altundeva decât în ţara sa de origine. Însă asta probabil nu se va întâmpla decât peste 10-15 ani. „Îmi văd viitorul în România, deşi nu chiar acum. Am avut o discuţie cu consulul român din Bologna, care mi-a spus şi el că numai în ţara ta dai ce-i mai bun din tine, în toate privinţele. Însă zilele astea, intrând în ţară, m-am uitat în jur şi nu mi-a plăcut. Nu s-a schimbat absolut nimic de mulţi, foarte mulţi ani“, spune, dezamăgit, Popiţiu.

„Românii sunt negativişti“

Eugen crede că salvarea românilor ar veni din faptul de a ne face bine nouă înşine, în primul rând, şi după aceea vom putea face bine şi altora. El crede că românii sunt negativişti până în măduva oaselor. „Avem nişte datorii în viaţă care trebuie realizate, indiferent de ceea ce credem. Numai aşa vom reuşi să supravieţuim, prin împlinirea datoriilor care ne vor permite ca mâine să avem o speranţă“, susţine tânărul.

Eugen Popiţiu spune că emigrarea nu este o soluţie. „Noi promovăm emigrarea, dar promovăm şi întoarcerea în ţară. Du-te în străinătate, fură experienţă şi idei, pe urmă întoarce-te şi vei putea face mai mult“, mai spune coordonatorul ligii din Italia.

El va participa, în perioada 1-8 noiembrie, la Conferinţa pentru Pace a Tinerilor, care va avea loc în Japonia. Este singurul student român care participă şi va interacţiona, în această perioadă, cu delegaţiile pentru pace ale tuturor ţărilor din lume.


Ce îi place.

Să citească, să se uite la filme, îi plac discuţiile cu amicii, muzica, psihologia. I-ar plăcea ca românii să poată scăpa de mentalitatea negativă, aceea de a aştepta ca totul să le vină de la altcineva, inclusiv de la Dumnezeu.

Ce nu îi place.

Sentimentul de delăsare. Nu-i place să critice, chiar dacă o face. Nu-i place că românii au o imagine foarte slabă, negativă despre ei înşişi, chiar dacă au posibilităţi nenumărate, chiar dacă au reprezentanţi excepţionali în toate domeniile. De asemenea, urăşte faptul că aceştia nu sunt promovaţi. „Nu-mi place să spun că nu-mi place”.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite