Sălaj: Debit istoric pe Crasna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile din urmă cu o săptămână au determinat un debit pe Crasna de 224 de metri cubi pe secundă, cel mai mare înregistrat vreodată pe acest râu. De asemenea, în acumularea Vârşolţ a fost reţinută cea mai mare cantitate de apă de la darea ei în folosinţă.

Precipitaţiile abundente căzute la sfârşitul săptămânii trecute, ce au cumulat în perioada 24 - 28 iulie, în bazinul hidrografic al râului Crasna, nu mai puţin de 631 de litri pe metru pătrat, au făcut ca acest curs de apă să înregistreze un debit istoric - adică cel mai mare debit înregistrat vreodată pe Crasna: 224 de metri cubi pe secundă. Potrivit informaţiilor primite de la Dorina Olar, purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj, acest debit record depăşeşte de 168 de ori debitul mediu multianual al râului Crasna măsurat la staţia hidrometrică din localitatea omonimă.

Pentru ca aceste debite anormale să nu producă inundaţii în localităţile riverane, excedentul de apă de pe Crasna a fost reţinut în acumularea Vârşolţ. Conform celor de la SGA, asta a dus la un nou record, de această dată prin cel mai mare volum de apă înmagazinat în acumulare, de la punerea ei în funcţiune, în 1979, încoace.

Debitele pe Crasna sunt acum în limite normale.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite