Sălaj: Costurile maternităţii. Vezi aici cât te costă supravegherea sarcinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supravegherea unei sarcini are în momentul de faţă alte înţelesuri decât în urmă cu 20 de ani. Unele teste pe care trebuie să le facă o mamă în timpul sarcinii nu se decontează, însă, din bugetul asigurărilor de sănătate.

Medicina a evoluat de la ascultatul cu „pâlnia” la burta gravidei la ecograf 3D sau 4D şi teste pentru determinarea riscului de boli genetice. Nu oricine îşi permite, însă, toate cheltuielile pe care le implică noile oportunităţi de supraveghere a sarcinii.

Dana Marton, 30 de ani, este însărcinată în 24 de săptămâni şi a cheltuit până acum în jur de 950 de lei pentru controale şi analize. „Dacă vrei să fii liniştită că pruncul se dezvoltă normal, trebuie să mergi lunar la control. Depinde şi de mămică, şi de medic, unii recomandă mai multe analize”, explică viitoarea mamă. Primele analize elementare pe care şi le-a făcut – cele de sânge pentru glicemie şi RH – au costat 67 de lei, pentru că la momentul respectiv laboratorul nu mai dispunea de fonduri pentru gratuităţi. Triplutestul pe care l-a făcut, pentru determinarea riscului de boli genetice, a mai costat 200 de lei. „Dublutestul şi triplutestul, ecografiile 3D sau 4D nu sunt suportate de către stat”, susţine Dana Marton, adăugând că e important să ştii că nu-ţi poţi reproşa neglijenţa şi e plăcut să ţi se spună că totul e în regulă.

Marinela Drăgoi, 52 de ani, afirmă că a fost la medic o singură dată în timpul sarcinii, în urmă cu 20 de ani. „O asistentă mi-a ascultat burta cu pâlnia, să vadă dacă mişcă, atâta tot. Eu mă simţeam bine şi nu m-am prezentat lunar”, îşi aminteşte femeia.

Triplu test sau amniocenteza, la Cluj sau chiar mai departe

Daniela Cordea, medic-şef în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, spune că în Sălaj nu se realizează triplutestul sau amniocenteza. „Amniocenteza se face doar în clinici autorizate de minister. Casa decontează doar testele realizate în ambulatoriu în România sau în străinătate, dacă este vorba de o urgenţă medicală în perioada unui concediu”, explică reprezentantul CAS Sălaj.

Suma care se decontează este de 600 de lei, în condiţiile în care în Ungaria, de exemplu, costă în jur de 2.000 de lei.

Când se fac aceste teste?

Potrivit doctorului ginecolog Artur Focşa, riscul de boli genetice se determină din serul sangvin prin dublu sau triplutest, în cazul femeilor de peste 35 de ani sau dacă au existat antecedente. Dublutestul se realizează la 11-14 săptămâni de sarcină, iar triplutestul la 15-18. Amniocenteza nu se face de rutină, este recomandată doar în situaţia în care apar nereguli.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite