Sălaj: Controale la sânge înainte de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul DSVSA Mircea Martin spune că vor fi controlate toate unităţile unde se procesează sau se vinde carne.
Directorul DSVSA Mircea Martin spune că vor fi controlate toate unităţile unde se procesează sau se vinde carne.

Apropierea sărbătorilor de iarnă intensifică şi controalele realizate de inspectorii sanitari veterinari, împreună cu cei de la Protecţia Consumatorului şi cu cei de la Sănătate Publică. Târgurile de animale, unităţile de procesare a cărnii, măcelăriile, carmangeriile, unităţile în care se organizează petreceri, cantinele şi depozitele alimentare vor fi controlate de către inspectorii veterinari.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, spune că în perioada premergătoare sărbătorilor se intensifică şi neregulile, de aceea se vor intensifica şi controalele. Astfel încât respectiva instituţie a realizat un protocol cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi cu Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, iar inspectorii lor vor lua la rând tot judeţul. Vor fi controlate modul de însoţire a mărfurilor cu documente, modul de etichetare şi de ambalare, modul de depozitare şi de păstrare a produselor. 

Reguli impuse

Se vor urmări provenienţa produselor, dacă sunt respectate regulile de igienă, modalităţile de retragere a produselor neconforme (în special a celor expirate) şi dacă retragerea, transportul şi neutralizarea mărfurilor confiscate sunt realizate conform normelor. Se vor recolta probe de laborator pentru toate produsele de origine animală.

Aceste activităţi de control vor începe de luni şi vor continua până în luna ianuarie. Controalele în târgurile de animale se vor realiza împreună cu poliţiştii, care îi vor însoţi pe inspectorii sanitar-veterinari şi în trafic, pentru a verifica transportul de animale.

Hipermarketurile, verificate şi ele

În perioada 22-26 noiembrie vor fi verificate depozitele alimentare, laboratoarele de cofetărie, patiserie, unităţile de panificaţie şi târgurile de animale, apoi în 29 noiembrie-3 decembrie vor fi controlate hipermarketurile şi supermarketurile, în perioada 6-10 decembrie inspectorii se vor duce în pieţele agroalimentare, în 13-17 decembrie în unităţile de procesare a cărnii, în carmangerii şi măcelării, iar în zilele de 27-30 decembrie vor fi verificate unităţile de alimentaţie publică, pensiunile şi staţiunile turistice.

Nu vrea probleme

„Nu vrem să avem surprize, să apară toxiinfecţii alimentare, având în vedere că în judeţele limitrofe au fost astfel de cazuri. Cu atât mai mult cu cât, în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, circulaţia animalelor este mai intensă. Vin proprietari de animale din alte judeţe, chiar şi din alte ţări, cu animale fără documente şi cu status de sănătate necunoscut”, spune Mircea Martin.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite