Sălaj: Călin Ionuţ Contraş - Managerul „formulei de vis” a trupei Phoenix

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Ionuţ Contraş
Călin Ionuţ Contraş

Manager şi membru al legendarei trupe Phoenix, Ionuţ Contraş a început de la zero – cablaje şi acordarea unui instrument. Primul său „copil” a fost albumul „Baba Novac” pe care l-a produs în anul 2005.

În ultimul an de facultate, când profesorul său de gimnastică l-a forţat să se prezinte la o preselecţie pentru un spectacol de balet, Ionuţ Contraş nu şi-a imaginat până unde îl va duce această experienţă.

„Coregrafa Adina Cezar a venit la profesorul meu, fiindcă avea nevoie de sportivi – băieţi – pentru un spectacol. Am zis că în niciun caz, când auzi cuvântul balerin îţi vin în minte tot felul de prejudecăţi. Dar când am ajuns în sală şi am văzut cele şase balerine care o însoţeau pe coregrafă, golan cum eram pe vremea aceea, pe fruntea mea a scris balerin pe viaţă”, îşi aminteşte el amuzat.

A dansat în „Cantafabule”
În următorii şase ani, Ionuţ a fost angajat balerin cu carte de muncă la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” şi a dansat în 300 de spectacole, prin toată lumea.

În 1998, în timupl unor repetiţii, în sala de dans a intrat Nicu Covaci. „Avea nevoie de dansatori pentru turneul «Cantafabule». În trei zile am acceptat şi în trei săptămâni am plecat în turneu cu Phoenix”, povesteşte managerul actual al trupei.

La primul spectacol, la Constanţa, mâna de lucru care a montat scena şi echipamentele a „dispărut” după ce şi-a primit plata. „După concert n-a rămas nimeni ca să strângă echipamentele. De la 10 seara până la 5 dimineaţa am demontat toată scena în patru oameni, cu Nicu Covaci şi Manny Neumann”, spune Ionuţ. După turneu a părăsit trupa de dans şi a rămas alături de cei de la Phoenix.

Cei mai frumoşi ani, alături de formula „de vis”
Din cel care demonta scene, întindea cabluri, acorda instrumente, Ionuţ a devenit în 2004 managerul trupei. „Cei mai frumoşi ani ai mei au fost între 2004 şi 2008, când a plecat Mircea Baniciu, petrecuţi alături de formula de vis. Sunt mândru că am reuşit să-i adun pe oamenii aceştia încă o dată, să facem un album şi un turneu. «Baba Novac», la care am fost producător executiv, a fost copilul meu”, afirmă el.

Se consideră un privilegiat pentru şansa pe care a avut-o de a creşte printre aceşti artişti, deşi nu şi-a dorit să fie manager. „N-am vrut niciodată în viaţa mea să fiu manager, pentru că e dificil să lucrezi cu şapte-opt caractere puternice. Artiştii sunt oameni geniali”.   
 

„Dacă îmi spunea cineva că voi ajunge prieten cu aceia ale căror viniluri le ascultam în copilărie, i-aş fi spus că nu poţi visa atât de mult”, spune Ionuţ.

Ce-i place
Tortul de ciocolată. Şi scufundările. „Sunt scafandru de opt ani şi este primul dintre hobby-urile mele. Un altul ar fi gătitul; foarte rar mă apucă, dar îmi place mult. Mama şi-a dorit fete, dar a avut parte de doi băieţi. Aşa că ne-a învăţat să gătim, să călcăm, tot ce trebuie, iar asta mi-a prins bine în facultate”.

Ce nu-i place
Când ceea ce spune o persoană nu coincide cu ceea ce face ori gândeşte ea: „Nu-mi plac oamenii nesinceri. Mulţi nu înţeleg că cea mai bună minciună este adevărul”. De asemenea, îi displace această tendinţă de a nu ne aprecia valorile până în momentul dispariţiei lor. „Şi avem atâţia oameni valoroşi şi în Zalău, şi nimeni nu face nimic pentru ei”, adaugă el.

Întrebări şi răspunsuri

Ai profesat vreodată în meseria ta, ai predat?
I.C.: Doar în anul trei şi anul patru de facultate, în practică. Elevii de la un liceu din Bucureşti, din Floreasca, unde era „la créme de la créme”, erau atât de obraznici, încât am ajuns să-i bat ca în armată. M-am jurat că n-o să predau niciodată. Dacă n-aş fi putut să mă abţin de la tentaţia pe care o reprezentau fetele şi de la a-i bate pe băieţi, nu eram făcut pentru a fi profesor.

Ai fost prins de excesele vieţii în show-biz?
I.C.: Le-am încercat pe toate, în meseria asta nu ai cum să trădezi. Dar nu m-am lăsat prins de nimic. Îmi place să degust, şi mâncarea, şi alcoolul, dar nu-mi plac oamenii beţi. Am fost un drac împieliţat, dar viaţa nu a trecut pe lângă mine degeaba. Cât despre femei, cine spune că poţi iubi o singură femeie toată viaţa, ori e prost ori s-a născut bătrân.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite