Sălaj: Bolnavii închipuiţi n-au fost prea deranjaţi de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controalele efectuate în judeţ în rândul beneficiarilor de pensii de  invaliditate şi indemnizaţii de handicap nu i-a speriat prea tare pe sălăjeni. Cu aproximativ 13.500 de persoane încadrate în grad de handicap şi aproape 14.000 de pensionari de boală, Sălajul se numără printre judeţele fruntaşe în ce priveşte numărul de  astfel de beneficiari raportat la populaţia judeţului.

La începutul lunii iunie, comisii mixte formate din inspectori sociali şi inspectori în muncă au început să verifice dosarele de handicap. Au fost controlate aproximativ 15 la sută din dosare.

Suspiciuni s-au constatat în doar nouă cazuri de încadrare în grad de handicap, însă fără a produce vreun efect. „Noi nu am primit nici un document în care să scrie ce fel de suspiciuni, în baza căruia noi să cerem reevaluarea cazului, înainte de termen”, a declarat Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj.

În pofida mediatizării controalelor, şeful DGASPC Sălaj a declarat că numărul persoanelor care se încadrează în grad de handicap se menţine la nivelul lunilor trecute. În luna iulie au fost 75 de cazuri noi şi doar şase persoane care nu s-au prezentat la reevaluarea anuală.

Pentru luna august au fost înregistrate 58 de cereri de încadrare în handicap.

Legislaţie prea permisivă

 „Atâta vreme cât omul are un drept, conform legii, noi nu-l putem refuza. Nu asta e soluţia să facem un control amănunţit. Soluţia este schimbarea criteriilor de încadrare în grad de handicap. Aici este problema. Atâta timp cât nu facem ceva să-i integrăm în societate, numărul lor va creşte”, a explicat Violeta Milaş.

Au rămas fără pensie deoarece muncesc

Coantroale pentru depistarea presupuşilor bolnavi care primesc bani de la stat sunt realizate şi de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Sălaj, cu sprijinul primăriilor din judeţ şi Poştei Române.

Din aproape 14.000 de pensionari de invaliditate, au fost propuse spre verificare 2.811 de dosare ai căror beneficiari primesc pensia într-un cont bancar. Până acum, au fost controlaţi 686 de pensionari, din care 33 nu au fost găsiţi la domiciliu. Se presupune că ar fi plecaţi la muncă în străinătate şi se va cere o reexaminare a cazurilor.

„Controalele vor produce efecte abia peste câteva luni, când s-ar putea să apară primele depensionări, dar nu mai devreme de luna august”, a precizat Florian But, directorul adjunct al CJP Sălaj.

Anul trecut, în urma unor controale similare iniţiate de Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM), 72 de pensionari de boală au rămas fără încadrare deoarece s-a constat că sunt „apţi de muncă”.

Cifră:
33 de cazuri care prezentau suspiciuni au fost depistate până acum


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite