Sălaj: Bebeluşi care nu pot fi externaţi din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zece bebeluşi au rămas mai mult în spitale
Zece bebeluşi au rămas mai mult în spitale

Trei copii născuţi săptămâna trecută la maternitatea din Zalău n-au putut fi externaţi fiindcă niciun medic de familie nu i-a luat în evidenţăPână acum, de la începutul acestui an, au fost înregistrate în total zece cazuri de nou născuţi care au fost ţinuţi în spital peste termen. 

Situaţie mai puţin întâlnită la maternitatea din Zalău. Trei bebeluşi care s-au născut în cursul săptămânii trecute nu pot fi externaţi fiindcă n-au fost luaţi în evidenţă de către medicii de familie. Asta şi pentru că, la rândul lor, nici mămicile lor nu sunt asigurate.

Situaţia pare să n-aibe o rezolvare favorabilă pentru mame şi bebeluşi, mai ales că, deşi nimeni n-o spune oficial, substratul acestei probleme e mai delicat: niciun medic de familie nu-şi doreşte pe lista sa persoane neasigurate. Pentru că un asigurat îi aduce medicului de familie, în fiecare lună, o sumă de bani.

„Bebeluşii pot fi externaţi“

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş, afirmă că, până la urmă, la cererea mamei şi pe răspunderea ei, bebeluşii pot fi externaţi, neputând fi ţinuţi în spital la nesfârşit, însă ei trebuie să beneficieze de asistenţă medicală, mai ales că sunt atât de mici.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Mihai Cheşeli, spune că instituţia pe care o reprezenta nu-i poate obliga pe medicii de familie să înscrie pe nimeni pe listele lor de pacienţi. „Rolul de a intermedia, de a consilia şi facilita aceste lucruri îi revine asistentului social de la spital căruia îi revine şi sarcina de a preveni abandonul“, susţine Cheşeli.

Acelaşi lucru îl spune şi directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, Claudiu Bârsan, care a fost sesizat de această stare de fapt. „Medicii nu pot fi obligaţi să înscrie pacienţi pe listele lor, cu atât mai mult cu cât sunt penalizaţi dacă au un număr prea mare de persoane. Alt motiv decât acesta nu cred să aibă“, a declarat directorul CAS Sălaj.

Sunt obligaţi să-i ia în evidenţă

Cu toate acestea, medicii de familie sunt obligaţi să înscrie pe listele lor gravidele şi pe nou născuţii, chiar de la prima consultaţie. Asta spune preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Sălaj, Rozalia Niculescu. Ea afirmă că există un contract cadru între medici şi Casa de Asigurări de Sănătate în care, la articolul 32. „Orice medic de familie care a îngrijit o gravidă este obligat să înscrie pe liste un nou născut, chiar de la prima consultaţie, dacă părinţii n-au cerut în mod expres un alt medic de familie“, susţine Rozalia Niculescu.

De asemenea, contractul mai spune că nou născuţii trebuie să fie înscrişi din oficiu în localitatea de domiciliu sau de rezidenţă, iar medicul nu are voie să refuze înscrierea copilului şi să nu facă vreo discriminare.

Purtătorul de cuvânt al spitalului a mai spus că gravidele pot veni la spital să nască oricând, fără trimitere de la medicul de familie. Ele beneficiază de îngrijiri şi asistenţă indiferent dacă sunt asigurate sau nu. „Probabil că acesta este şi motivul pentru care copiii n-au fost luaţi în evidenţă. Nu medicii sunt cei care au refuzat, ci pur şi simplu nu le-a cerut nimeni acest lucru, deoarece nici mămicile respective nu sunt înscrise şi asigurate, nu mergeau la control, nu li s-a supravegheat sarcina“, a spus Codruţa Puşcaş.

Zece cazuri

În acest an au fost înregistrate zece asemenea cazuri de nou născuţi, care au fost ţinuţi în spital peste termen, pentru că nimeni nu s-a ocupat să fie luaţi în evidenţa medicilor de familie.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite