Sălaj: Sute de militari la înmormântarea soldatului mort în poligonul de la Cincu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de militari şi-au condus colegul pe utimul drum
Sute de militari şi-au condus colegul pe utimul drum

Sergentul Gavril Nicoriciu, mort sâmbătă în urma unui accident în poligonul de la Cincu, a fost îngropat astăzi la Plopiş, satul său natal. Gavril a fost condus pe ultimul drum de câteva sute de colegi, de la unităţile militare din Turda, Cluj, Zalău şi Şimleu, iar la slujba de îmmormântare a participat şi Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Întreaga comună Plopiş a fost astăzi în doliu. Mai mult de 500 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe sergentul Gavril Nicoriciu, care a murit sâmbătă, în poligonul de la Cincu, în timp ce se afla la un exerciţiu împreună cu colegii săi de la Unitatea 814 Tancuri, din Turda.

Singurul băiat din familie

Cu lacrimi în ochi, Ana şi Gavril Nicoriciu s-au despărţit astăzi, pentru totdeauna, de unicul lor băiat. Gavril mai are trei surori, toate măritate, şi rămăsese singurul sprijin pentru părinţii săi. „Un copil bânduţ care ne-a vorbit frumos şi ne-a respectat. Era mândria noastră”, spunea cu lacrimi în ochi mama băiatului. Părinţii fostului soldat au primit din partea lui Nicolae Cristea,  primarului comunei Plopiş, o diplomă care-i conferă, post mortem, lui Gavril Nicoriciu, calitatea de cetăţean de onoare al comunei. 

Gavril fusese singurul băiat al familiei Nicoriciu

Vizibil marcată era şi prietena lui Gavril, cei doi având planuri de căsătorie, după o relaţie care dura deja de mai bine de patru ani.

Mai aproape de preoţie decât de haina militară

Colegii de armată ai băiatului spuneau că sergentul din Plopiş a fost un exemplu pentru foştii camarazi. Amabil şi întotdeauna ascultător, Gavril a fost foarte iubit în unităţile de la Şimleu, unde a lucrat în primii doi ani de carieră militară, şi Turda, unde ajunsese de puţin timp, după absolvirea şcolii de subofiţeri.

De altfel, după cum spunea episcopul Virgil Bercea,  Gavril fusese un apropiat al Bisericii, urmând între 1999 şi 2003, cursurile seminarului teologic greco catolic din Oradea. „Buna cuviinţă şi sentimentul datoriei au fost principalele calităţi ale lui Gavril, sau Gabriel, cum âi spuneau prietenii. El nu a lăsat niciodată un lucru neterminat. Poate de aici i s-a tras şi sfârşitul”, explică Prea Sfinţia Sa, în cuvântul de învăţătură.

Trupul militarului a fost dus, pentru ultima oară, în biserica satului

„Dotarea e aşa cum e...”

Câteva sute de soldaţi, printre care şi amiralul Gheorghe Marin, şeful Statului Major General al Armatei, au fost alături de familia lui Gavril Nicoriciu.
Marcaţi de dispariţia tragică a colegului lor, soldaţii, sub protecţia anonimatului, ne-au spus că accidentul de sâmbătă ar fi putut surveni din cauza unei defecţiuni de fabricare a proiectilului de manevră. „Gavril era bine instruit, la fel ca toţi colegii noştri. Din păcate, şi asta o ştie cam toată lumea, dotarea şi echipamentele care se folosesc în armată nu sunt tot timpul de bună calitate şi sunt cam învechite”, spunea unul dintre soldaţii care participau la funeralii.

Procurorii militari anchetează moartea lui Nicoriciu

Subofiţerul Gavril Nicorici era mecanic conductor şi participa, alături de unitatea din Turda, la un exerciţiu cu utilizarea muniţiei de manevră în Poligonul Cincu. Sâmbătă, în jurul orei 13.45, la finalul exerciţiului, militarul a fost grav rănit în cap, în timp ce manipula o lovitură de manevră (muniţie de antrenament fără proiectil).

Rana a fost cauzată ca urmare a iniţierii capsei port-amorsă de la acea lovitură de manevră. „Subofiţerului i-au fost acordate imediat primele îngrijiri de către medicii militari, fiindt transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, cu un elicopter aparţinând Serviciului Medical Militar de Urgenţă. Cu toate eforturile depuse de medici, militarul a decedat în jurul orei 15.00“, se afirmă într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Conform oficialilor MApN, a fost sesizat Parchetul Militar, iar o comisie de specialitate numită de şeful Statului Major al Forţelor Terestre cercetează împrejurările în care a avut loc decesul militarului din Sălaj.

Momentan, reprezentanţii biroului de relaţii cu presa ai ministerului s-au ferit să dea mai multe detalii, locotent colonelul Florin Jipa afirmând că MapN va prezenta o poziţie oficială cu privire la cauzele şi vinovăţia în cazul morţii lui Nicorici după finalizarea anchetei.

Citeşte şi:

Soldatul ucis la Cincu plănuia să renunţe la armată

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite