Sălaj: 9.000 de brazi vor fi tăiaţi de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Direcţiei Silvice Sălaj spune că preţurile pentru molizii şi brazii „argintii“care vor fi scoşi la vânzare sunt cuprinse între 10 şi 25 de lei, cu aproape 20 la sută mai ieftini decât anul trecut. Brazii de la Romsilva sunt mult mai ieftini decât cei vânduţi de comercianţii particulari, însă calitatea şi aspectul diferă. 

Dorel Oros, directorul Direcţiei Silvice Sălaj, spune că brazii oferiţi de instituţie nu sunt de calitatea celor aduşi din alte părţi. „Ne adresăm mai mult populaţiei cu venituri reduse şi, decât să se taie din păduri, mai bine îi dăm noi cu preţuri bune, care să descurajeze furtul“, susţine Oros.

Cât cere piaţa

Vor fi livraţi în total 9.000 de bucăţi pentru că piaţa nu cere mai mult, spune Oros. Cu toate acestea, dacă cererea va fi mai mare, există din partea Direcţiei Silvice disponibilitatea de a livra mai mulţi, putându-se ajunge chiar până la 15.000-20.000 de bucăţi. Conform declaraţiilor lui Dorel Oros, numărul brazilor care vor fi livraţi de Crăciun nu diferă prea mult de cel de anul trecut, însă preţurile sunt mai mici cu circa 20 la sută. Pinii sunt livraţi în acest sezon în premieră, de aceea preţul lor este promoţional. „Preţul la pini este cuprins între 10 şi 15 lei. Sunt o noutate şi dorim să vedem ce efect vor avea pe piaţă“, a explicat Dorel Oros.

Astăzi va avea loc o licitaţie pentru ca brazii să fie vânduţi agenţilor economici, dar molizii şi pinii vor fi vânduţi şi direct prin punctele de lucru ale Direcţiei Silvice, respectiv cele şase ocoale silvice din judeţ. În Zalău vor fi vânduţi prin Centrul de fructe de pădure.

Brazii încă n-au apărut

Până astăzi încă n-au apărut comercianţii cu marfa lor, însă anul trecut aceştia vindeau brazi de import cu sume foarte mari, ajungând până la 200 de lei, de circa zece ori mai mult decât pinii şi molizii autohtoni. Brazii artificiali, care pot fi găsiţi în magazine au preţuri cuprinse între 30 şi 300 de lei, în funcţie de mărime şi de aspect. Deşi sunt mai scumpi, au avantajul de a putea fi refolosiţi în fiecare an şi, mai ales, sunt buni pentru cei care iubesc cu adevărat natura.

Puţine sunt locuinţele în care să nu existe un brad împodobit în timpul sărbătorilor de iarnă. Chiar şi cele mai sărace dintre casele sau apartamentele sălăjenilor au aromă de cetină în preajma sărbătorilor de iarnă. De aceea, cumpărarea şi împodobirea bradului au devenit un ritual care aduce în sufletele oamenilor bucuria sărbătorilor, existentă dintotdeauna la români, în ciuda vremurilor şi necazurilor.

Costuri

Pentru un brad de Crăciun împodobit cu toate accesoriile ar trebuie să scoateţi între 500 şi 600 de lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite