Sălaj: 1.000 de dosare pentru fiecare judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un magistrat de la Tribunalul Sălaj trebuie să facă lumină în medie în 1.000 de cazuri. Iar un recurs înseamnă de multe ori cel puţin două dosare. Judecătorii acestei instanţe bat anul acesta toate recordurile ca volum de muncă.

Tribunalul Sălaj a avut în 2010 o activitate dublă faţă de aceeaşi perioadă din 2009. „Este cel mai mare număr de dosare din istoria instituţiei”, apreciază Petronela Năsăudean, preşedintele acestei instituţii, referindu-se la cele 11.000 de dosare pe care le au în lucru în momentul de faţă. Dar, adaugă magistratul, până la sfârşitul anului se mai adună şi alte cauze.

Situaţie dificilă

Toate cele 11.000 de dosare trebuie soluţionate de 11 judecători. Ultimul membru al echipei a fost cooptat la sfârşitul lunii iulie, prin promovare de la Judecătoria Zalău.

„Suntem foarte puţini judecători, organizaţi doar în două secţii. Iar acum ne aflăm într-o situaţie destul de dificilă, în recurs un dosar înseamnă de fapt cel puţin două dosare“, afirmă Petronela Năsăudean. Opt dintre judecători sunt la Secţia Civilă, iar trei în cea în ale cărei competenţă intră cauzele penale.

În ciuda acestui volum mare de muncă, susţine preşedintele Tribunalului, termenul maxim în care un judecător finalizează un dosar este de şase luni. „Nu avem cauze directe (n.r. – în care tribunalul este prima instanţă) a căror soluţionare să depăşească acest termen. Ceea ce ne trage în jos ca operativitate este instituţia judecătorului sindic, adică falimentele. Există în legislaţia specifică nişte termene care trebuie respectate, n-ai încotro”, explică magistratul.

Penurie de judecători la instanţele locale

La celelalte instanţe din judeţ mai sunt în total 15 judecători. Potrivit portalului just.ro, la Zalău au fost înregistrate numai anul acesta 6.099 de cauze noi, pe care trebuie să le soluţioneze opt judecători. Cei patru magistraţi de la Jibou au mai primit în lucru 1.314 dosare, iar cei trei de la Şimleu Silvaniei 1.919 dosare.

Preşedintele Tribunalului Sălaj explică numărul mic de angajaţi de la instanţele locale şi dificultatea de pe parcursul anilor de a ocupa posturile vacante. „Vin la noi pentru că obţin posturile prin concurs. Însă de îndată ce ajung pe scaunul de judecător, încearcă să-şi rezolve să ajungă undeva acasă“. În opinia sa, deşi nu e o atitudine de condamnat, are rolul de a destabiliza instanţele.

Dosare multe, erori multe

Judecătorul Cristi Dănileţ, vicepreşedintele asociaţiei SoJust, estimează că, în curând, oamenii vor primi termene din ce în ce mai lungi.

„Este deja o criză de sistem, nu mai e o problemă izolată a unor instanţe. Pleacă tot mai mulţi oameni, foarte mulţi judecători au ieşit la pensie din cauza instabilităţii legislaţiei privind statutul magistraţilor, şi intră din ce în ce mai puţini în sistem“, explică judecătorul. În plus, legea răspunderii materiale a judecătorilor îi va face pe aceştia să soluţioneze şi mai greu cazurile – de teamă, deoarece „mai multe dosare înseamnă şi erori multe“, apreciază Dănileţ.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite