S-a deschis ştrandul din Zalău. Fără "valuri şi apă caldă ca-n Ungaria"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştrandul Tineretului este deschis de câteva zile şi îşi aşteaptă clienţii cu aceeaşi apă rece ca şi în anii anteriori. Un bilet de intrare pentru adulţi în weekend este de şapte lei, iar pentru copii, cinci lei. În timpul săptămânii, adulţii vor plăti la fel ca şi copiii: cinci lei.

Singurul ştrand din Zalău şi-a deschis, în sfârşit, porţile, pentru cei care vor să se răcorească după căldurile din ultima perioadă. Petru Buboi, patronul firmei care administrează ştrandul, spune că întârzierea cu care l-a deschis  a fost cauzată de lipsa banilor necesari pentru „cosmetizarea” bazinului înainte de umplerea lui cu apă. „Crapă în fiecare iarnă de la îngheţ, iar eu trebuie în fiecare an să refac totul“, a explicat Buboi. El a declarat că a cheltuit cu reparaţiile aproape 20.000 de lei.

„Zălăuanii vor valuri şi apă caldă, ca-n Ungaria“

Administratorul recunoaşte că ceea ce a făcut el nu este o soluţie nici pentru ştrand, nici pentru locuitorii Zalăului. „Lumea este învăţată cu ştranduri moderne. Oamenii vor valuri şi apă caldă, ca-n Ungaria“, spune el, adăugând că aceste pretenţii ale clienţilor fac ca numărul celor care vin la ştrandul din Zalău să fie destul de mic. „Ieri, de exemplu, n-au fost mai mult de 15 persoane. Asta şi din cauza norilor care ne-au cam stricat socotelile“, a spus el. „Ştrandul nu este o afacere. Ar fi, dacă ne-am putea moderniza“, mai spune Buboi.

Soluţia – fonduri europene

Întrebat de ce nu investeşte în modernizarea singurului ştrand din Zalău, Petru Buboi spune că nu a putut face un proiect pentru accesarea de fonduri europene pentru că nu a avut, până acum, contract de închiriere pe o perioadă mai lungă. Promite, însă, că anul acesta, dat fiind faptul că acum a semnat cu „Fundaţia pentru Tineret“, în proprietatea căreia se află ştrandul, un contract pe 11 ani, va face demersurile pentru un astfel de proiect. „Am vorbit deja cu cineva şi mi s-a spus că în toamnă vor fi fonduri pentru astfel de investiţii. Aş avea nevoie de 200.000 de euro”, precizează el.

Primăria nu vrea parteneriat

Cu toate că Primăria municipiului Zalău a iniţiat mai multe proiecte de construire a unui bazin olimpic pentru oraş (niciunul dus până la capăt), o asociere pentru modernizarea actualului ştrand nu intră în calculele edililor. „Avem o experienţă total neplăcută cu această «Fundaţie pentru Tineret» şi nu vrem să ne complicăm“, a declarat, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, ediţia de Zalău, primarul Radu Căpîlnaşiu. EL s-a referit la procesele pe care Primăria Zalău le-a avut cu fundaţia din cauza Clubului Tineretului, imobil preluat de municipalitate din cauza neplăţii către bugetul local a impozitelor.

Scurt istoric al ştrandului

Ştrandul Tineretului, ca şi Clubul Tineretului, a aparţinut, până în 1989, Uniunii Tineretului Comunist (UTC). În 1990, ele au fost trecute în proprietatea „Fundaţiei pentru Tineret“, o organizaţie non-guvernamentală creată în fiecare judeţ special pentru a prelua patrimoniul fostei UTC. Fundaţia a pierdut Clubul Tineretului în 2009, după ce imobilul din centrul Zalăului a fost scos la licitaţie pentru neplata unor restanţe către bugetul local. Clădirea a fost cumpărată de Primărie, care va muta acolo Casa Municipală de Cultură.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite