S-a deschis primul centru de permanenţă din Zalău. Vezi aici programul şi pentru ce probleme te poţi adresa medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul Centru de Permanenţă pentru pacienţi din Zalău funcţionează de ieri. Nouă medici de familie din oraş fac cu rândul gărzi la centrul deschis la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

După luni de discuţii, ameninţări şi tergiversări, medicii de familie din Zalău au căzut de acord să facă gărzi în cadrul unui centru de permanenţă, unde pacienţii să poată primi servicii medicale şi după încheierea programului cabinetelor de medicină primară, noaptea sau în weekend-uri. Până acum, toţi locuitorii din Zalău care se loveau de o problemă de sănătate noaptea sau la sfârşit de săptămână făceau coadă la Unitatea de Primire a Urgenţelor, singurul loc din oraş deschis tot timpul.

Centrul de permanenţă a fost deschis ieri, în incinta Spitalului Judeţean, mai exact la parterul ambulatoriului de specialitate – intrarea pe la Pediatrie (dinspre parcare). Nouă medici din oraş şi-au dat acordul să facă gărzi de câte 16 şi 12 ore pentru a asigura permanenţa serviciilor medicale. Cel care a deschis ieri seria gărzilor este chiar coordonatorul centrului, medicul de familie Olimpia Moigrădean. „Pacienţii pot să vină aici pentru orice tip de consultaţie. Pe lângă consultaţii, facem şi tratamente injectabile şi mici intervenţii chirugicale, iar pentru cazurile care ne depăşesc, îi vom îndruma pe pacienţi spre Urgenţe“, explică medicul.

Cei care vor avea nevoie de serviciile oferite în centrul de permanenţă nu vor trebui să plătească nimic, costurile consultaţiilor şi a tratamentelor fiind suportate de Casa de Asigurări de Sănătate. Tot din bugetul Casei sunt plătite, separat, şi gărzile medicilor şi asistentelor care asigură permanenţa. Este vorba despre 12 lei pe oră pentru un medic şi 8 lei pe oră pentru asistentele medicale. În cursul săptămânii, o gardă are 16 ore, deci se plăteşte cu 192 de lei, în cazul medicilor şi cu 128 de lei pentru asistente. În weekend, gărzile sunt de 12 ore şi se plătesc cu 144 de lei – la medici – şi 92 de lei – la asistente.

Program non-stop în weekend


Pacienţii se vor putea adresa centrului de permanenţă, în cursul săptămânii, în fiecare zi de luni până vineri după ora 15.00, considerându-se că înainte de această oră medicii de familie sunt la cabinete. Medicul din centrul de permanenţă iese din gardă a doua zi dimineaţa, la ora 7.00. La sfârşit de săptămână, programul în centru este non-stop, cu gărzi de câte 12 ore pentru fiecare medic.

Iniţiativa deschiderii acestui centru aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, care a şi pus la dispoziţie spaţiul, iar la susţinerea funcţionării lui va contribui şi Primăria Zalău, care va asigura plata utilităţilor.


Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite