Rubinele confiscate la Zalău nu s-au vândut. Fiscul din Cluj pregăteşte o nouă licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce s-a întâmplat cu italianul de la care au fost confiscate rubinele? De ce nu s-a aflat încă cine este proprietarul nestematelor? De ce nu vrea nimeni să cumpere cele 6.421 de rubine? Sunt câteva întrebări la care „ADS“ Zalău a încercat să le găsească răspunsul. 

Povestea rubinelor, care cântăresc aproximativ 1.900 de grame, aflate în posesia Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, este una învăluită în mister. Asta pentru că deocamdată nu se cunoaşte exact provenienţa pietrelor preţioase. Poliţiştii sălăjeni l-au prins în flagrant, în septembrie 2010, pe italianul Massimo Totti (42 de ani) în parcarea de la Troiţă, din centrul Zalăului, în timp ce încerca să vândă, cu ajutorul prietenei lui, Mihaela Apai, o sălăjeancă de 28 de ani, nu mai puţin de 6.421 de rubine.

România, raiul traficanţilor


Italianul deţinea certificate de autenticitate pentru toate rubinele pe care le avea, însă nu avea şi documente de provenienţă pentru ele, motiv pentru care a primit o amendă de 10.000 de lei. Italianul a şi refuzat să le ofere poliţiştilor informaţii despre provenienţa rubinelor. Surse din interiorul poliţiei au arătat pentru „ADS“ Zalău că italianul ar fi un membru al unei reţele extinse de traficanţi de pietre preţioase, însă informaţiile nu au fost confirmate. Cei doi vânzători de rubine au fost bănuiţi că ar fi ajuns în România pentru a prospecta piaţa pietrelor preţioase.

image

O anchetă serioasă nu s-a făcut însă, niciodată, întrucât în România fapta italianului este o simplă contravenţie. În caz nu a fost deschis niciun dosar, pentru că în Codul Penal nu este prevăzut nici traficul, nici contrabanda cu pietre preţioase. Ordonanţa de Guvern 190 din 2000 prevede că vânzarea pietrelor preţioase, fără ca acestea să fie marcate sau fără acte de provenienţă, se sancţionează cu amendă, între 1.000 şi  50.000 de lei, şi cu confiscarea bunurilor.

Piaţă imatură pentru nestemate


Potrivit experţilor, piaţa pietrelor nestemate se află la început în România. „Piaţa din România este una imatură, în curs de reglementare, şi, de regulă, prezintă un potenţial de supraevaluare. Tranzacţiile de pietre preţioase pe piaţa internă sunt sporadice“, a susţinut Gabriel Pop, preşedintele Patronatului Operatorilor cu Metale Preţioase din România.

Un alt bijutier clujean, care a dorit să rămână anonim, a arătat că pe piaţa locală sunt foarte puţine astfel de tranzacţii. Potrivit acestuia, preţul solicitat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj, este unul mic, din care reiese o calitate sub medie a rubinelor scoase la vânzare. Spre comparaţie, un medalion sub formă de cruciuliţă cu un rubin de o jumătate de carat (0,1 grame) se vinde la Cluj cu un preţ de pornire de 1.500 de lei.
Gabriel Pop  a mai spus că la stabilirea preţului unui rubin toate aspectele pietrei sunt importante.

„Sunt luate în calcul atunci cand se stabileşte preţul: culoarea - cea mai căutată culoare la rubine este aşa-numita culoare «porumbel roşu de sânge»- , claritatea, tăietura şi caratele”, a explicat Gabriel Pop, preşedintele Patronatului Operatorilor cu Metale Preţioase din România. El nu a dorit să comenteze preţul impus de Finanţele din Cluj în privinţa vânzării rubinelor, adică 76 de lei pe gram.

Se vând doar la cutie


Pietrele sunt ambalate în 20 de cutii, care conţin între 226 de bucăţi (57,30 grame) şi 350 de bucăţi (199,09 grame). Nestematele vor fi vândute doar în cantitate integrală sau la cutie, preţul de plecare fiind de 76 de lei (circa 18 euro-n.r.) pe gram. Astfel, dimensiunile pietrelor sunt variabile, între 6x3 milimetri şi 9x6 milimetri, cu mase variabile – între 0,33 grame (1,66 carate) şi 1,11 grame (5,54 carate). Ele sunt şlefuite în formă ovală, sunt opace şi au culoarea roşie-violacee, rar roşie-brună. Potrivit anunţului Fiscului, calitatea de lustruire este medie. Rubinele sunt printre cele mai rare pietre preţioase, având o duritate întrecută doar de diamante.

Rubine la preţ redus

După confiscare, pietrele preţioase au ajuns la Cluj, unde au fost expertizate şi unde se află şi în acest moment. Întrucât nimeni nu a revendicat nestematele, acestea au fost scoase la vânzare de către Fiscul clujean.

„La licitaţia din iulie nu s-a prezentat decât un cumpărător, o firmă din străinătate. Dumnealor au solicitat o cutie de 325 de pietre, au achitat un avans şi au spus că vor efectua o contraxepertiză proprie, după care ne vor contacta dacă să continuăm sau nu livrarea”, a spus şeful Biroului de Valorificări Bunuri din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj (DGFP), Vasile Trif. Valoarea nestematelor a fost estimată în jurul sumei de 35.000 de euro (144.400 de lei), deci licitaţia a început de la 76 de lei (circa 18 euro-n.r.) pe gram.

Reprezentanţii DGFP nu au dorit să dezvăluie identitatea firmei care s-a interesat de rubinele clujene. „La licitaţia din august se va porni de la acelaşi preţ, însă la următoarea preţul va scădea cu până la 25 la sută“, a precizat Trif.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite