Rodica Pop Seling, privighetoarea de la poalele Meseşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solista din Sălaj este laureată a concursului „Moştenitorii” realizat de  Mărioara Murărescu şi a cântat pe scenă alături de nume mari din folclorul românesc.

Pe Rodica Pop Seling o cunoaştem mare parte dintre noi ca solistă de muzică populară şi interpret de romanţe. „Mi-ar fi plăcut să fac o carieră în muzica clasică. Romanţa e mai accesibilă pentru publicul român care nu este prea înclinat spre partea clasică”, se destăinuie artista.
Vocea de privighetoare şi dragostea pentru folclor este o trăsătură de familie.

„Suntem trei fete şi doi băieţi şi toţi cântăm fie la instrumente, fie vocal. Pot spune că am intrat în horă cu fraţii mei. Ei cântau la nunţi şi făceau repetiţii acasă. Eu, fiind cea mai mică, am avut foarte multe de învăţat de la ei. La 14 ani am cântat şi eu la o nuntă. Aveam pregătit un repertoriu de 16 piese.  Am continuat cu nunţi şi spectacole, iar în liceu am participat la concursuri pentru solişti amatori”, povesteşte cunoscuta interpretă.

Eleva maestrului Ioan Bocşa


După ce a terminat liceul, a plecat la Baia Mare unde s-a angajat ca solistă la Ansamblul folcloric profesionist „Transilvania”. Tot la Baia Mare şi-a găsit jumătatea.

Căldura şi sensibilitatea din vocea ei nu au rămas neobservate de profesorii ei de la Baia Mare care au încurajat-o să dea la Conservator. Pentru a-şi îndeplini visul de a deveni profesor de canto, a învăţat în câteva luni ceea ce au acumulat alţii în timpul liceului. În 1998 a fost admisă la Academia de Muzică, filiala Piatra Neamţ, învăţământ de scurtă durată. Apoi şi-a definitivat studiile la Academia de Muzică „Gheoghe Dima” din Cluj-Napoca unde l-a avut la profesor pe maestrul Ioan Bocşa.

După facultate s-a angajat la Ansamblul „Porolissum” din Zalău şi, în paralel, făcea şi un master. „Atunci se înfiinţa Liceul de Artă «Ioan Sima». M-am titularizat la Zalău şi mi-a plăcut foarte mult la liceu şi la ansamblu, dar mai ales la liceu şi am hotărât să ne stabilim aici”, spune solista.

Solista din Sălaj este laureată a concursului „Moştenitorii” realizat de  Mărioara Murărescu. A cântat pe scenă alături de nume mari din folclorul românesc. În mod paradoxal, consideră că strălucirea premiilor obţinute şi prestigiul pălesc în faţa recompensei obţinute din munca sa ca dascăl.

„Satisfacţia cea mai mare este să-mi văd elevii cântând alături de mine în spectacole, mergând la concursuri şi obţinând premii. Nu ştiu dacă m-aş simţi împlinită doar cântând pe scenă. Feed-back-ul vine mai repede de la elevii care îţi urmează sfaturile. Dacă ai şi rezultate, merită să împărtăşeşti şi altora ce ai învăţat tu”, susţine tânăra interpretă.  

Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai mare împlinire ca dascăl?


R.P.S.: „Sub îndrumarea mea au absolvit trei generaţii. Mă bucur că mulţi dintre ei au intrat printre primii la Conservator şi au ajuns să studieze cu foştii mei profesori. De Zilele  Zalăului, Ioan Bocşa m-a întrebat «Câţi elevi ne trimiteţi anul acesta?»”.

Aveţi un model printre marii interpreţi de folclor?

R.P.S.: „Sunt folclorişti din fiecare zonă pe care-i apreciez şi am luat de la fiecare ce mi se potriveşte. De la Ioan Bocşa am preluat seriozitatea cu care îşi pregăteşte repertoriul. Dânsul spunea că o piesă are nevoie de timp să se coacă, să se muleze pe voce. Noi tot ce facem trebuie să se înregistreze şi să rămână în posteritate”.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite