Reîncep disponibilizările. Patronii îşi trimit angajaţii în şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două firme din domeniul construcţiilor  vor face disponibilizări
Două firme din domeniul construcţiilor vor face disponibilizări

Numărul firmelor care îşi restrâng activitatea , mai ales în domeniul construcţiilor,  creşte semnificativ . Numai în primele zile ale acestei luni, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, reprezentanţii a două societăţi comerciale din domeniul construcţiilor  au  depus notificări privind intenţia de concediere a angajaţilor.

După cum a explicat Alexandru Pura, director adjunct al AJOFM Sălaj, două societăţi comerciale din domeniul construcţiilor, SC Construcţii Montaj  SA şi  SC Comigex SRL, au depus la începutul acestei luni, la agenţia din Zalău, notificări privind intenţia de concediere a unor angajaţi. „Nu ştim încăcu exactitate numărul angajaţilor  care urmează să fie disponibilizaţi. În cursul săptămânii  viitoare, angajatorii societăţilor amintite ne vor comunica şi numărul de persoane ce urmează să intre în şomaj începând cu luna decembrie”. Potrivit aceleaşi surse,  concedierile în această  perioadă sunt „specifice” angajatorilor din domeniul construcţiilor, urmând ca în primăvara să-şi reînceapă activitatea şi să facă din nou angajări.

Nici luna octombrie nu a fost una lipsită de concedieri. 217 angajaţi, din cadrul unor societăţi din domeniul construcţiilor, confecţiilor şi al serviciilor, au rămas fără un loc de muncă.  La sfârşitul lunii trecute, rata şomajului  înregistrat,  la nivelul judeţului Sălaj,  a fost de  6,13 la sută,  mai mare  cu 0,22 pp  faţă de luna anterioară şi mai mică  cu 1,76 pp decât cea din luna octombrie  a anului  trecut, iar numărul şomerilor a fost de 6.510 persoane, toate aceste creşteri  fiind cauzate de concedieri.

Condiţii pentru acordarea  indemnizaţiei de şomaj


Pentru a putea beneficia de indemnizaţie de şomaj,  persoanele în cauză trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând, trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minim 12 luni în ultimele 24 premergătoare înregistrării cererii; să nu realizeze sau să realizeze venituri din  activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj - 500 de lei; să nu îndeplinească condiţiile de pensionare şi să fie înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază domiciliază.

 Perioada acordării indemnizaţiei de şomaj

Indemnizaţia de şomaj se acoră şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare după cum urmează:  şase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin de un an;  nouă luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin de cinci ani şi 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. 

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj

Cuantumul indemnizaţei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat în funcţie de stagiul de cotizare după cum urmează : 75 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;  75 la sută din  valoarea indicatorului social de referinţă, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferentiaţe în functie de stagiul de cotizare astfel :  trei la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani; cinci a sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani; şapte la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin  zece ani şi  zece la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite