Regiunea de Nord-Vest a făcut economii la fondurile europene. Vezi ce se întâmplă cu banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ un milion de euro. Atât s-a economisit, la nivelul Agenţiei de Dezvoltare Nord - Vest, din fondurile europene atrase pe diversele domenii şi măsuri active prin Programul Operaţional Regional (POR). Destinaţia acestei economii a fost decisă, marţi, 15 mai, la Zalău, la şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Nord-Vest.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR)  Nord Vest, cei aproximativ un milion de euro (4,1 milioane de lei, mai exact), economisiţi  pe domeniul 3.3 - „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă”, vor fi realocaţi pentru finanţarea a trei proiecte de investiţii pentru şcoli. Este vorba despre  “Reabilitare şcoală cu clasele I-VIII în loc. Dorolt, com.Dorolt, judeţul Satu-Mare” (beneficiar Comuna Dorolt, Satu-Mare, în valoare de 1,5 milioane de lei); “Implementarea măsurilor de eficienţă energetică la şcoala cu clasele I-VIII, Ion Creangă din Municipiul Satu Mare” (beneficiar Primăria Municipiului Satu Mare, în valoare de 1,7 milioane de lei); “Imbunătăţirea calităţii infrastructurii şi a procesului educaţional în comuna Hodod prin extinderea şi dotarea şcolii Wessellenyi (beneficiar Consiliul Local Hodod, în valaore de 1,2 milioane de lei). Realocarea a fost aprobată ieri de membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Nord-Vest.


Prezent la şedinţă, Claudiu Coşier, directorul general al ADR Nord-Vest, a prezentat şi situaţia absorbţiei fondurilor europene la nivel de regiune. "Din punctul de vedere al implementării Programului Operaţional Regional am reuşit, finalmente, să creăm premisele unei potenţiale bune absorbţii la nivelul programului, prin gradul de contractare de aproximativ 80 % şi totalul plăţilor efectuate de 22,7%. Totuşi, în contextul anului electoral 2012 trebuie spus că nivelul contractării poate reprezenta un risc, după cum şi nivelul plăţilor comparat cu nivelul prefinanţării arată un risc evidenţiat de încetinire a implementării”, a preciat el.


Cea mai importantă problemă subliniată a fost cea a corecţiilor financiare aplicate în implementarea proiectelor, care se cifrează la peste 18 milioane de euro.


„În opinia reprezentanţilor autorităţilor locale, corecţiile financiare pot fi un element care să ducă la blocarea proiectelor. De aceea cred că este nevoie de o decizie care să rezolve prin modificări de sistem această ameninţare asupra implementării în continuare a proiectelor. Viitoarea reuniune a comitetului de Monitorizare este un bun prilej pentru reprezentanţii ADR şi CDR de a susţine în faţa factorilor de decizie posibilele ameninţări şi riscuri ale lipsei unei decizii în acest domeniu”, a declarat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj şi totodată vicepreşedintele CDR Nord-Vest.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite