Record: Tort de aproape o tonă, făcut săptămâna aceasta la Severus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

3.000 de ouă, 100 de kilograme de zahăr tos, 75 de kilograme de zahăr pudră, 100 de kilograme de glazură, 120 de kilograme de făină, 100 de litri de frişcă, smântână dulce, mascarpone, migdale şi multă, multă ciocolată. Sunt câteva dintre ingredientele celui mai mare tort din Transilvania, realizat săptămâna aceasta la complexul Severus din Zalău.


Tortul a fost realizat pentru aniversarea, la sfârşitul acestei săptămâni, a trei ani de la deschiderea Pollus Center din Cluj şi i-a avut ca „artizani“ pe clujenii Adi Hădean şi Anda Călinici. Legătura cu Zalăul şi cu Severusul a fost asigurată de Mircea Groza, Adi Hădean făcând parte din echipa de bucătari „Nişte ţărani“, condusă de Mircea. „Adi m-a sunat imediat după ce i s-a propus de către cei de la Pollus să facă tortul.  Pe Anda Călinici, tânăra cu care a colaborat la realizarea lui,  a cunoscut-o anul acesta la Campionatul de gătit în aer liber“, povesteşte Mircea Groza. Cum Mircea este directorul Complexului Severus din Zalău, complex al cărui bucătărie avea capacitatea de a realiza un tort de astfel de dimeniuni, el s-a oferit să îl ajute pe Adi în ceea ce îşi propusese.


O săptămână de trudă


Aşa se face că echipa de cofetari a complexului, condusă de Cristi Fazakas, ajutat de Maria Angyalosi şi Viorica Nicorici, a fost timp de o săptămână „pe baricade“, făcând, sub îndrumarea celor doi cofetari din Cluj, nu mai puţin de 160 de blaturi de pandişpan. „Au copt blaturile o zi şi o noapte non-stop“, povesteşte Mircea Groza, iar făcut cremei le-a mai luat încă o zi. Imensul tort, despre care se spune că este cel mai mare realizat vreodată în Transilvania, a fost asamblat la Cluj, în centrul Pollus-ului.

Masă de şah „dulce“


Desertul gigant a încorporat cantităţi record de ingrediente: 3.000 de ouă, 100 de kilograme de zahăr tos, 75 de kilograme de zahăr pudră, 100 de kilograme de glazură, 120 de kilograme de făină, 100 de litri de frişcă, smântână dulce, mascarpone, migdale, 2.048 de plachete de ciocolată albă şi neagră, 1.024 de piese de şah, făcute din ciocolată şi multe altele. El a fost realizat sub forma unei mese meri, cu sigla Pollus în zona centrală, şi cu 32 de table de şah la două capete, ca şi cum ar fi aşteptat 64 de şahişti pentru un joc simultan, explică Adi Hădean.


Tortul a fost împărţit aseară în 4.500 de felii şi dat, contra unor donaţii, clienţilor prezenţi în Pollus. Sumele adunate vor fi folosite în scop caritabil.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite