Rechizitele pentru prima zi de şcoală concurează cu salariul unui bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii cu copii de şcoală au început goana prin magazine pentru achiziţionarea de rechizite şcolare. Cei care nu au sondat până acum piaţa, trebuie să ştie că rechizitele de bază costă aproximativ 150 lei, iar dacă adăugăm uniforma, ghiozdanul şi echipamentul sportiv se ajunge la 400-500 lei, echivalentul salariului unui bugetar, după reducerea cu 25 la sută.

Mai este o săptămână până când copiii vor merge din nou la şcoală, iar părinţii au început deja maratonul prin magazine în căutarea rechizitelor şi hăinuţelor necesare în noul an şcolar. Emoţiile, dar şi cheltuielile sunt ceva mai mari pentru părinţii care au copii în clasa I.

Cum lista e lungă şi bugetul grav afectat de criză, părinţii se mulţumesc să ia de pe rafturi doar strictul necesar. Pentru început, ei trebuie să cumpere ghiozdanul, penarul dotat cu toate cele trebuincioase, uniforma şi caietele tip.

Hannah Montana creşte preţul

Copiii din clasele primare se impun în faţa părinţilor atunci când e vorba de aspectul materialelor pentru şcoală. Ghiozdanele, penarele si coperţile caietelor brand-uite cu Hannah Montana, Jonas Brothers, pentru fete, Bakugan, maşinuţa Rolly, Power Rangers, pentru băieţi, sunt cele mai căutate. Însă rechizitele cu chipurile vedetelor de desene animate cresc simţitor preţul.

400 – 500 lei, bugetul pentru prima zi de şcoală

Ida Pataki, de 36 de ani din Zalău umblă din magazin în magazin pentru a cumpăra tot ce are inscripţionat ursuleţul Winie, pentru fiica sa care începe clasa I, la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu”. A cheltuit până acum 150 lei pentru ghiozdan, penar, creioane colorate, carioci şi suport de creioane, toate inscripţionate cu personajul favorit al şcolăriţei.

Acum caută caiete cu ursuleţul Winie pe copertă. „Am căutat şi la Cluj şi nu am găsit. Numai pe astea le vrea şi nu ştiu ce se întâmplă dacă nu găsesc”, spune mămica, dezamăgită că nu l-a găsit pe Winnie nici în librăria în care tocmai a intrat. Mai trebuie să cumpere caietele, trening-ul şi uniforma copilei şi estimează că va ajunge la suma de 400 lei. „Iau doar lucrurile de bază, care îi trebuie în prima zi de şcoală. Plastelina, blocul de desen şi alte lucruri le voi cumpăra în funcţie de cerinţele învăţătoarei”, ne mai spune mămica.

Cornelia Kui, de 42 de ani, din Zalău, are ceva experienţă în achiziţia celor necesare pentru şcoală. Are trei copii: în clasa a X-a, a VII-a şi a II-a. Şi-a pregătit câte 150 lei pentru rechizitele fiecărui copil, la care adaugă trening-ul, pantofii sport etc. al căror preţ se ridică la 100 lei fiecare.

Vânzătoare librăriei „Octavian Paler” din centrul municipiului ne-a spus că oamenii s-au mobilizat mai mult anul acesta, spre deosebire de anii anteriori când veneau să sondeze piaţa şi doar după începerea anului şcolar să cumpere. 


Preţuri la rechizite

Caiete tip I şi Tip II – între 80 bani şi 1,4 lei
Caiet 48 file - 1,1 lei
Caiet 80 file – 1,8 lei
Caiet studenţesc  - între 3 lei şi 4,75 lei
Caiet tip de muzică, biologie, geografie - 1,3 lei format mic şi 1,9 lei format mare
Acuarele – între 4,2 lei şi 9,5 lei (cu Hannah Montana)
Creioane colorate – între 5,8 lei şi 14,5 lei
Carioca – între 4,5 şi 16 lei
Stilou – între 7,5 lei şi 70 lei, cel de firmă
Penar – 33 lei, complet echipat
Ghiozdan – între 25 lei şi 225 lei, cu Hannah Montana
Uniformă – 50 lei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite