Răsturnare de situaţie în numirea prefectului USL în Sălaj: dintre cele două variante anunţate iniţial, guvernul a ales-o pe a treia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din informaţiile disponibile în acest moment, prefectul Sălajului nu va fi nici Lucian Băican, propunerea PNL pentru această funcţie, nici Ionel Ciunt, propunerea iniţială a PSD, ci Filonaş Chiş, pesedistul de la conducerea Casei Judeţene de Pensii. Niciunul dintre liderii celor două partide nu dau, însă, ca sigură numirea lui Chiş, aşteptând publicarea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial.

Situaţie cel puţin suprinzătoare în Sălaj. Dacă ieri după-amiază PNL Sălaj, care avea, potrivit unui algoritm stabilit la nivel naţional, dreptul să facă nominalizarea viitorului prefect, aştepta numirea în funcţie a juristului Lucian Băican, iar PSD, care nu era de acord cu algoritmul, îl susţinea pentru această funcţie pe Ionel Ciunt, câteva ore mai târziu a căzut bomba: viitorul prefect al Sălajului ar putea fi pesedistul Filonaş Chiş, în prezent director al Casei Judeţene de Pensii.

Preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, a admis ieri că nu este de acord cu algoritmul care dădea dreptul partenerului de uniune, PNL, să propună prefectul şi a confirmat că a cerut derogare de la acest algoritm, propunându-l pe Ionel Ciunt. Propunerea a fost modificată aseară. "Au apărut nişte condiţii care ţin de funcţia publică. Mai exact, recomandarea a fost ca persoana nominalizată să nu deţină funcţie politică importantă (Ionel Ciunt este administratorul public al judeţului - n.r.). De aceea am retras nominalizarea domnului Ciunt şi l-am propus pe domnul Chiş", explică Marc. Preşedintele PSD spune că nu poate da ca sigură numirea lui Filonaş Chiş ca prefect până la publicarea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial, aşteptată pentru astăzi. "În hotărâre se va specifica şi data la care este demis actualul ocupant al acestei funcţii şi când va fi învestit noul prefect", precizează preşedintele PSD.

De cealaltă parte, preşedintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnaşiu, se declară stupefiat de turnura pe care au luat-o evenimentele, dar spune că nu doreşte să facă niciun comentariu până nu va vedea negru pe alb, în Monitorul Oficial, că nu s-a ţinut cont de dreptul PNL la nominalizarea prefectului. Căpîlnaşiu ne-a spus că a cerut explicaţii de la centru pentru ceea ce s-a întâmplat, dar nu a primit încă niciun răspuns: "Am transmis un mesaj prin care am spus că noi am făcut propunerea de prefect, aşa cum ni s-a cerut, şi vrem să ni se comunice care sunt motivele care au dus la schimbarea situaţiei. Nu am primit niciun răspuns, pentru că nu au ştiut nici ei (reprezentanţi ai structurilor centrale ale USL - n.r.) să mă lămurească". Preşedintele PNL spune că nu este exclus ca până la publicarea în Monitorul Oficial numele celui care va ocupa funcţia de prefect să sufere modificări.

"Sigur, nu moare lumea pentru ceea ce s-a întâmplat. Dar este o lipsă de comunicare cu centrul pe care va trebui să o remediem, pentru a nu mai exista astfel de probleme pe viitor", a adăugat Căpîlnaşiu.

Cât despre eventualitatea ca aceste evenimente să afecteze funcţionarea USL la nivelul Sălajului, Radu Căpîlnaşiu admite că "anumite discuţii există, cum există de altfel şi în orice familie". Aceste "discuţii" nu vor afecta, însă, uniunea, susţine liberalul. De aceeaşi părere este şi Tiberiu Marc, care precizează că "n-a fost o negociere locală. Decizia a fost la centru".

Citeşte şi Sălajul ar putea avea cel mai tânăr prefect din ultimii 22 de ani. Sau nu!

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite