Radu Mureşan îi învaţă dansurile populare pe copiii sălăjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 20 de ani este dansator de muzică populară şi de aproape un deceniu  coregraf. Pregăteşte patru trupe de dans.

Tot ce face Radu Mureşan este din dragoste pentru folclor şi tradiţii. În 1995, împreună cu Ioan Iluţ, a pus bazele Ansamblului profesionist „Meseşul”, unde este dansator şi coregraf. „Nu mă pot răbda să nu joc, e un microb.

E şi greu, dar dacă faci ce-ţi place şi faci cu dragoste iese bine”, spune el. Pe lângă trupa de profesionişti, mai are trei grupuri de copii şi tineri pe care îi educă în sensul păstrării tradiţiilor autentice româneşti.

Lucrează cu un grup de copii de clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, îi antrenează pe copiii de la Clubul Copiilor din Cehu Silvaniei şi are o trupă de tineri cu vârsta între 14 şi 18 ani pe care-i pregăteşte pentru ansamblul „Meseşul”. Pe lângă jocurile specifice zonelor folclorice din Sălaj, îi învaţă pe copii şi dansuri din alte zone dinafara judeţului.

Costumele fac 40 la sută din spectacol


Acum lucrează la un joc specific zonei Banatului. „Nu poţi face multe dansuri. Problema e cu costumele specifice fiecărei zone care sunt foarte scumpe. Un costum popular face 40 la sută dintr-un dans.

Cel mai scump este cel din Sălaj. Numai păunul costă vreo 600 lei. Spre exemplu, la costumele din Agrij sau Barcău, băiatul trebuie să aibă cuşmă îmblănită, cămaşă albă, brâu, laibăr negru, pantaloni pe picior şi cizme. Fata trebuie să poarte batic, cămaşă, catrinţă şi poale. Toate acestea diferă de la o zonă la alta, inclusiv denumirile lor”, ne explică maestrul.

O meserie frumoasă, dacă îţi place


Cu copiii se întâlneşte pentru repetiţii câte trei-patru ore pe săptămână, iar cu cei mari, cu care merge la spectacole, câte 8 ore pe săptămână. 
 „Nu-i uşor să faci munca asta. Începi de la zero, testând copiii şi apoi învăţându-i  pas cu pas. Pentru a fi dansator trebuie să ai şi unele calităţi, cum ar fi auzul ritmic şi urechea muzicală. Dacă nu le ai nu poţi face dansuri”, a subliniat coregraful.

Radu mai spune că este o meserie frumoasă, dacă faci ce îţi place. „Partea mai puţin plăcută este că trebuie să faci multe deplasări. Eşti plecat mult timp la spectacole şi festivaluri. Acum, cu criza, e mai lejer programul pentru că lumea nu mai are bani de spectacole”, se amuză el.

În timpul liber, cântă la acordeon. Spune că a învăţat să cânte după ureche. Pentru partea muzicală, merge pe teren, în culegere de folclor, alături de dirijorul ansamblului, Ioan Iluţ.

Ce-i place

„Îmi place muzica populară. Mai fac la ţară unde fac agricultură. Am casă şi grădină cu legume, vie şi pomi fructiferi”, spune coregraful

Ce nu-i place

„Nu-mi plac multe. Ţara asta merge în jos, în loc să meargă în sus. În loc să trăim în ţară suntem nevoiţi să mergem peste graniţe. Aşa se despart familiile”, crede Radu Mureşan

Întrebare şi răspuns

Se mai păstrează tradiţiile în Sălaj?


Asta vrem noi să facem, să păstrăm tradiţia. Un popor fără tradiţie este un popor mort. Încet, încet  tradiţiile se uită. La nunţi, la sărbători nu se menţin obiceiurile străvechi. Doar la Maramureş oamenii merg la biserică în haine tradiţionale, iar mirii poartă la nuntă costume popularei. Oamenii mai învârstă încearcă să le inducă nepoţilor dragostea pentru folclor, însă prea puţin se păstrează”.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite