Radu Căpîlnaşiu – cel mai slab plătit primar de reşedinţă de judeţ din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, are cel mai mic salariu dintre primarii de municipii reşedinţe de judeţ din Transilvania.Căpîlnaşiu merge acasă, lunar, cu aproximativ 2800 de lei, de două ori mai puţin faţă de omologii săi din Cluj sau Satu Mare.

Radu Căpîlnaşiu, prim edilul Zalăului, este cel mai slab plătit primar din Transilvania, potrivit unui studiu realizat de econtext.ro, site specializat în analize economico-financiare.

De trei ori mai puţin decât primarul din Iaşi

Potrivit reprezentaţilor econtext, Căpîlnaşiu câştigă, lunar, un salariu brut de 3285 de lei, astfel că merge acasă cu aproximativ 2800 de lei. La nivel naţional, primarul Zalăului se află pe locul 35, în funcţie de câştigul salarial.

La polul opus al clasamentului se situează primarii din Iaşi (Gheorghe Nechita), Timişoara (Gheorghe Ciuhandu)  şi Târgu Mureş (Dorin Florea), care au salarii de aproape trei ori mai mari decât Căpîlnaşiu, cei trei fiind răsplătiţi în fiecare lună cu salarii care se învârt în jurul sumei de 8000 de lei.

„Vecinii” câştigă mai mult

Căpîlnaşiu câştigă mult mai slab şi în comparaţie cu colegii săi din imediata vecinătate. Astfel, Iuliu Ilyes, din Satu Mare, are un salariu lunar de  4785 de lei, Sorin Apostu (Cluj Napoca) câştigă 4085 de lei, Ilie Bolojan (Oradea) 4004 lei. Cătălin Cherecheş, proaspăt ales primar în Baia Mare, nu şi-a făcut încă public salariul.

Mai puţin decât un secretar de şcoală

Primarul Zalăului nu s-a arătat surprins de datele prezentate de econtext. „Salariul meu este stabilit, prin lege, în funcţie de rangul localităţii. Ori Zalăul este doar localitate de rang III. Nu pot spune că sunt nemulţumit de cuantumul salariului, dar consider total anormal ca un primar de municipiu reşedinţă de judeţ să câştige mai puţin decât unii directori de şcoală, secretari sau administratori financiari de la unităţile de învăţământ. Numai anul trecut au fost în jur de 13 – 14 astfel de salariaţi din sistemul de învăţământ, ale căror salarii l-au depăşit pe cel al primarului”, explică Radu Căpîlnaşiu.

În opinia sa, primarul unui municipiu ar trebui să aibă cel mai mare salariu din judeţ pentru că răspunderea este mult mai mare în comparaţie cu preşedintele Consiliului Judeţean sau cu Prefectul.  „Dar, adaugă primarul, legislaţia e total anapoda. Un primar, care răspunde penal şi civil pentru orice act pe care-l emite şi gestionează întreg bugetul unui oraş, câştigă mult mai puţin decât un director de şcoală, ale cărui responsabilităţi sunt mult mai mici”.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite