Rablele din Sălaj au crescut vânzările dealerilor auto din alte judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În judeţul Sălaj au fost cumpărate prin programul „Rabla“ 20 de SUV-uri Duster
În judeţul Sălaj au fost cumpărate prin programul „Rabla“ 20 de SUV-uri Duster

În Sălaj s-au cumpărat prin programul „Rabla“ mai puţin de 200 de maşini, ceea ce înseamnă cel mult 600 de vouchere valorificate de dealerii auto din judeţ. Din cele peste 2.000 de vouchere distribuite în Sălaj celor care şi-au casat rablele, cele mai multe au fost vândute unor persoane din alte judeţe, interesate să-şi cumpere maşini noi prin acest program.

Din punctul de vedere al firmelor care casează maşini vechi, programul „Rabla“ s-a bucurat de mare succes în Sălaj. Cele peste 2.000 de vouchere distribuite celor şapte firme din judeţ acceptate în program s-au dat posesorilor de „rable“ ca pâinea caldă.

Dealerii susţin contrariul

Cozile de la firmele de colectare a maşinilor scoase din uz nu s-au regăsit, însă, şi la dealerii de maşini noi. Motivul? Majoritatea celor care şi-au casat rablele şi-au vândut voucherele, dar interesaţi de cumpărarea lor au fost clienţi din alte judeţe.

Este şi cazul unui zălăuan, pe care l-am găsit prin intermediul unui anunţ de mică publicitate, care a vândut două vouchere unui client din Cluj. „Am fost asaltat, pur şi simplu, de telefoane după ce am dat anunţul. Eu mă consideram norocos dacă reuşeam să vând tichetele, indiferent de preţ, dar nu e deloc aşa. Este o cerere foarte mare, dar de la persoane din alte judeţe“, spune el.

Bărbatul mai spune că preţul voucherelor pe piaţa neagră  n-a scăzut foarte mult, deşi ele expiră în mai puţin de două săptămâni. El a dat două cu 1.700 de lei şi crede că dacă nu se grăbea putea obţine un preţ şi mai bun.

Prea multe firme care au preluat rablele

Adrian Indrieş, dealer Dacia – Renault pe Sălaj, crede că vânzarea voucherelor în alte judeţe a voucherelor are drept cauză faptul că la noi au fost şapte firme care au preluat rable, spre deosebire de judeţe mari, precum Timişul, unde a fost un singur centru de colectare. De aici, surplusul de tichete în Sălaj, dar şi nevoia resimţită în judeţele unde s-au distribuit mai puţine.

O altă explicaţie ar fi, potrivit lui Vasile Negrean, administratorul uneia dintre firmele care au preluat rable, faptul că foarte puţini dintre cei care au obţinut voucherul aveau bani să-şi cumpere o maşină nouă. „Din discuţiile cu clienţii, cel mult 25 la sută dintre ei aveau de gând să-şi cumpere o maşină. Toţi ceailalţi voiau doar să-şi vândă tichetele“, susţine el.

Dealerii de maşini din judeţ n-au dorit să facă publice informaţiile referitoare la numărul de maşini vândute de ei prin programul „Rabla“, însă din informaţii neoficiale rezultă că acest număr este de cel mult 200. Asta înseamnă aproximativ 600 de vouchere valorificate în judeţ, dint totalul de peste 2.000.

Cinci vouchere de la anul


Dacă anul acesta, la achiziţia unei maşini noi prin programul „Rabla“ s-au putut folosi, în premieră, trei vouchere, în valoare de 3.800 de lei fiecare, de la anul – anunţă Ministerul Mediului – numărul acestora ar putea creşte la cinci. Preţul unei maşini noi ar putea fi subvenţionat, astfel, cu 19.000 de lei, adică peste 4.500 de euro.

Citeşte aici şi

20 de sălăjeni şi-au luat Duster prin programul „Rabla“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite