REFERENDUM Câţi alegători mai rămân în liste după numărătoarea făcută de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Din datele trimise de primării şi centralizate sâmbătă de Instituţia Prefectului judeţului Sălaj, rezultă că diferenţele faţă de situaţia raportată în 10 iulie, când s-au actualizat listele electorale pentru referendum, sunt infime

Toată agitaţia din ultimele săptămâni cauzată de solicitarea Guvernului de reactualizare a listelor electorale pentru referendumul din 29 iulie s-a dovedit a fi, în Sălaj cel puţin, inutilă, după ce datele transmise de primării au pus în evidenţă diferenţe minore faţă de situaţia raportată deja în 10 iulie, atunci când s-a făcut actualizarea oficială a listelor.

Astfel, cele 61 de primării din judeţ au identificat 3.354 de cazuri care ar putea fi încadrate în una dintre cele nouă situaţii cerute de Guvern printr-o machetă special concepută în acest sens. Nu morţii din liste sau sălăjenii plecaţi din ţară deţin ponderea din totalul acestor cazuri, ci o categorie ce nu avea cum să fie exclusă din listele electorale. Este vorba despre persoanele cărora le expirase actul de identitate, primăriile raportând nu mai puţin de 3.124 de astfel de cazuri. Cele mai multe sunt la Zalău, unde au fost găsiţi 1.608 locuitori cu cărţile de identitate expirate. Urmează oraşul Cehu Silvaniei, cu 161, şi comuna Gîrbou, cu 90.

La rubrica de „persoane decedate", adică sălăjeni care au murit înainte de 10 iulie, dar care au figurat în listele pentru referendum, primăriile au raportat doar 107 cazuri. Cele mai multe au fost în comuna Sălăţig, de unde s-au raportat şapte cazuri, Creaca - şase cazuri şi Gîrbou şi Letca - cinci.

Au mai fost găsite două cazuri în care persoanele respective şi-au pierdut dreptul de vot şi doar şapte sălăjeni care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate. De asemenea, au fost identificate şi 32 de cazuri de necorelare a numărului de locatari de la o adresă cu suprafaţa locuibilă, toate în comuna Bălan, două schimbări de domiciliu şi 12 schimbări de nume după căsătorie.

Deşi reprezentanţii serviciilor de evidenţă a populaţiei au declarat că nu se poate face, exact şi corect, o raportare a cazurilor de sălăjeni plecaţi în străinătate, au fost şi două primării care au dat cifre în acest sens. Este vorba despre Primăria Meseşenii de Jos, care a raportat 44 de localnici plecaţi din ţară, şi Primăria Boghiş, cu 24 de astfel de cazuri. Potrivit Instituţiei Prefectului, datele respective nu sunt, însă, confirmate de Serviciul Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor. „Primarii comunelor care au comunicat numere susţin că aceste persoane locuiesc în străinătate, deşi în baza de date apar cu domiciliul în România", se precizează în raportarea trimisă de Instituţia Prefectului la Bucureşti.

Prezenţa la vot ar creşte cu mai puţin de un procent

Chiar dacă cele 3.354 de cazuri ar fi tăiate de pe listele electorale, acest lucru nu ar ajuta prea mult la validarea referendumului, întrucât prezenţa la vot, în Sălaj, nu ar creşte nici măcar cu un punct. Mai exact, dacă raportăm cei 77.498 de sălăjeni care s-au prezentat în 29 iulie la urne la o listă actualizată de 197.780 (faţă de 201.134 de alegători, câţi au fost stabiliţi în 10 iulie), obţinem o prezenţă la vot de 39,18 la sută, faţă de 38,53 la sută iniţial.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite