Puterea de cumpărare scade şi în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia Sălajului va stagna în 2011, iar puterea de cumpărare a sălăjenilor va scădea cu 0,9 la sută, potrivit unui studiu realizat de „Adevărul“, după statisticile Comisiei Naţionale de Prognoză.

Un studiu realizat de ziarul „Adevărul“, pe baza datelor furnizate de Comisia Naţională de Prognoză, relevă că puterea de cumpărare  a sălăjenilor va scădea în 2011, deoarece creşterea salariului mediu net va fi devansată de creşterea preţurilor. Mai mult, Sălajul se află într-o situaţie unică la nivel naţional, fiind singurul judeţ în care economia stagnează, iar puterea de cumpărare scade.

Analiza a fost făcută comparând evoluţia salariului mediu din fiecare judeţ, estimată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), cu evoluţia inflaţiei prognozate de FMI, BNR şi principalele bănci comerciale. Cea mai optimistă medie generală a acestor prognoze ar putea fi, pentru 2011, de 4,2 la sută.

 Chiar dacă, potrivit CNP, salariul mediu al sălăjenilor, care era de 1.086 de lei la începutul lui 2010, va ajunge la final de 2011 la 1.194 de lei, puterea de cumpărare  vă scădea cu aproximativ 1 la sută, din cauza scumpirilor galopante.

În aceeaşi situaţie se găsesc şi „vecinii“ din Cluj şi Maramureş, în timp ce în Satu Mare şi Bihor economia „va bate pasul pe loc“, dar  puterea de cumpărare va creşte cu 0,2, respectiv 0,7 la sută.

Singura veste îmbucurătoare pentru sălăjeni, din documentul emis de CNP, este că salariul mediu va creşte constant în următorii trei ani. Dacă, în momentul de faţă un sălăjean câştigă în medie 1.086 de lei, lunar, în 2012 va câştiga 1.249 de lei, iar la finele anului 2014 va rămâne, la fiecare final de lună, cu 1.362 de lei.

Rata şomajului va scădea timid

Şomajul va rămâne o problemă pentru sălăjeni şi în următorii trei ani, conform analizei efectuate de CNP. Dacă la finalul anului 2010, în Sălaj erau înregistraţi 8.100 de şomeri, până anul viitor doar 300 îşi vor găsi un loc de muncă. Trendul descedent timid va continua şi în următorii ani, astfel că la finele lui 2014 în Sălaj vor fi 6.700 de şomeri.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite