Protecţia Consumatorilor Sălaj reîncepe războiul cu băncile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă sucursale bancare din judeţ au fost amendate în ultimele zile de comisari, valoarea amenzilor ajungând la 110.000 de lei.Chiar dacă au pierdut o parte din „obiectul muncii” prin modificarea Ordonanţei 50, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au găsit noi nereguli la băncile din judeţ.

110.000 de lei. Cu atât a amendat Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj cele nouă bănci din judeţ depistate cu nereguli la un control tematic dispus de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Cea mai mare sancţiune aplicată unei bănci a fost de 20.000 de lei. Numărul sancţiunilor este cu atât mai impresionant cu cât el se raportează exclusiv la nereguli făcute de bănci la încheierea contractelor noi de credit. Legea nr.288/2010 de aprobare a Ordonanţei 50 nu se aplică la contractele în derulare.

Nouă bănci amendate

„Am fost uimiţi. După controalele pe Ordonanţa 50/2010 de anul trecut ne-am fi aşteptat ca băncile se se fi pus la punct. Din păcate pentru consumatori, n-a fost aşa”, declară comisarul şef Claudiu Silaghi.

Chiar dacă Silaghi n-a vrut să facă public numele băncilor sancţionate, e aproape sigur că mai toate băncile care au sucursale în judeţ sunt vizate, dat fiind faptul că din 13 instituţii bancare, nouă au fost amendate.

Neregulile pentru care comisarii au sancţionat băncile sunt, în mare parte, aceleaşi ca şi la controalele de anul trecut, cu diferenţa că acum abuzurile sunt semnalate la contractele noi de credit.

Potrivit comisarului şef Silaghi, e vorba în principal de neafişarea la loc vizibil a listelor cu dobânzile şi comisioanele practicate, perceperea a două comisioane de administrare (unul de administrare a creditului, altul de administrare a contului curent ataşat creditului – n.r.) şi precizarea necorespunzătoare în contract a modului de calcul a penalităţilor de întârziere. Deocamdată, niciuna dintre instituţiile bancare amendate nu a contestat sancţiunea, dar juristul comisariatului, Claudia Contraş, spune că termenul legal de contestare, de 15 zile de la comunicare, n-a expirat.

Se tranşează la tribunal

CJPC Sălaj are pe rol în acest moment 25 de procese cu băncile din judeţ. 19 sunt deschise de bănci pentru contestarea amenzilor aplicate de comisari la controalele de anul trecut pe Ordonanţa 50. Şase sunt acţiuni formulate de comisariat în numele sălăjenilor care au reclamat existanţa unor clauze abuzive în contractele lor de credit. Până acum s-a dat o singură soluţie. Este vorba despre procesul intentat de Protecţia Consumatorilor împotriva Volksbank. Prima instanţă le-a dat câştig de cauză CJPC şi celor 33 de clienţi în numele cărora a fost formulată acţiunea.

Banca a înaintat recurs, însă Claudiu Silaghi susţine că din informaţiile pe care le are în acest moment, toate instanţele din ţară au dat până acum soluţii favorabile clienţilor.

Băncile, în topul reclamaţiilor

270 de reclamaţii referitoare la bănci s-au depus anul trecut la Protecţia Consumatorilor, reprezentând peste 36 la sută din totalul reclamaţiilor înregistrate la instituţie. În topul reclamaţiilor urmează serviciile de televiziune şi internet, care au însumat 14 la sută din totalul nemulţumirilor exprimate de sălăjeni la Protecţia Consumatorilor.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite