Prosper om de afaceri din Jibou, pe primul loc în topul datornicilor la Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de sălăjeni primesc zilele acestea somaţii prin care sunt înştiinţaţi că au de plătit la Sănătate sume de până la 10.000 de lei. Potrivit conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, este vorba despre avocaţi, medici şi alte profesii liberale, care realizează venituri, dar nu şi-au plătit niciodată contribuţiile la Fondul de Sănătate.

Aproape 1.200 de sălăjeni care realizează venituri din activităţi independente, dar n-au dat niciodată niciun leu la Fondul Naţional de Sănătate au fost identificaţi zilele acestea de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi somaţi să-şi achite contribuţiile datorate. Potrivit preşedintelui CJAS, Claudiu Bârsan, suma datorată de ei se ridică la peste 1,7 milioane de lei (17 miliarde de lei vechi – n.r.) şi reprezintă contribuţia la Sănătate calculată, conform legii, retroactiv pe ultimii cinci ani, plus penalităţile aferente.

1.116 de datornici

„Nu numai că n-au venit să plătească aceşti bani, dar nici măcar n-au venit să-şi declare veniturile. Am calculat contribuţiile pe baza unor date primite de la Finanţe“, a explicat Bârsan. El a mai spus că instituţia pe care o reprezintă a început trimiterea de decizii de impunere către 1.116  persoane. Acestea au dreptul ca în termen de 15 zile să conteste sumele prevăzute în decizie. Dacă sunt de acord cu sumele, au obligaţia ca în termen 30 de zile să vină la CJAS şi să le achite.

Trei avocaţi din Zalău în Top 10

Potrivit preşedintelui CJAS, pe prima poziţie în topul celor mai mari datornici la Sănătate se află un important om de afaceri din Jibou, administratorul unei firme de comerţ şi servicii, care are de plătit 66.881 de lei, adică o medie de peste 13.000 de lei pentru fiecare din ultimii cinci ani. Având în vedere faptul că această contribuţie reprezintă între 5,5 la sută (din iunie 2008 încoace) şi 6,5 la sută (până îin iunie 2008) din veniturile realizate, rezultă că afaceristul din Jibou a câştigat, în medie, peste 250.000 de lei pe an, fără a plăti taxele către Fondul de Sănătate.

Poziţia a doua în clasament este ocupată de o persoană fizică autorizată, cu o datorie de 41.410 lei, iar pe locul trei este un avocat din Zalău, care are de plătit 39.439 lei. Tot un avocat şi tot din Zalău este şi restanţierul numărul patru, ce are o datorie către sănătate de 38.816 lei. În topul 10 al celor mai mari datornici la Sănătate mai apare un avocat (pe locul 7), acesta având de plătit 32.403 lei.

Sunt chiar şi medici care nu-şi plătesc contribuţiile la Sănătate. Este cazul unui medic de familie din Nuşfalău, care apare pe locul 13 în top.

Cifră: 66.881 de lei este cea mai mare datorie înregistrată la CJAS


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite