Proprietarii de maşini, jecmăniţi de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zălăuanii care şi-au plătit la începutul anului integral impozitul pe maşini sunt chemaţi acum să achite o diferenţă rezultată din modificarea Codului Fiscal. Proprietarii de maşini ameninţă că vor da Primăria în judecată, nemulţumiţi de faptul că trebuie să plătească diferenţe de impozit.

Citeşte şi:

PARADOX. În plină criză, botoşănenii şi-au cumpărat mai multe maşini decât anul trecut

Primăria Zalău a început să trimită notificări prin care proprietarii de maşini sunt informaţi că trebuie să plătească o sumă suplimentară, aferentă diferenţei dintre noul şi vechiul sistem de impozitare pe lunile iulie–decembrie.

Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Zalău, Manuela Ghiuruţan, cei care achită această diferenţă până la 30 septembrie beneficiază de o reducere de 10 la sută. Mai mult, statul nu va percepe penalităţi celor care întârzie cu plata acestei diferenţe, cu condiţia să o achite, totuşi, până la 31 decembrie.

Proprietarii de maşini sunt, însă, revoltaţi. „Am făcut un efort şi am plătit impozitul integral în februarie. Cu ce drept mă cheamă acum să plătesc din nou, când pe chitanţa mea scrie «achitat integral»“, spune supărat Florin Boloş, care a plătit pentru maşina sa un impozit de 365 de lei, iar conform noului sistem de impozitare va avea de plătit aproape 800 de lei. Diferenţa pe care ar trebui s-o plătească acum se ridică la aproximativ 200 de lei, sumă aferentă perioadei iulie–decembrie.

Primăria acţionează ilegal

Avocatul Ciprian Chende susţine că este ilegal ceea ce face Primăria. „În situaţia în care s-a făcut o plată integrală sub efectul unei legi, nu poţi să ceri, după ce apare altă lege, alţi bani pentru acelaşi lucru. Este vorba despre principiul neretroactivităţii legii civile“, explică el. Avocatul spune că a plătit, la rândul său, integral impozitul pentru maşina pe care o are şi nu va accepta să fie impozitat suplimentar.

„Dacă primsc o astfel de notificar îi dau în judecată. Şi câştig, pentru că sub nicio formă nu mi se poate recalcula acest impozit, plătit deja integral. Recalcularea îi vizează numai pe cei care plătesc impozitul pe tranşe“, mai precizează el.


Impozit dublu


Printr-o ordonanţă care a modificat Codul Fiscal, Guvernul a majorat impozitul auto de la 7 lei/200 cmc la 8 lei, pentru maşinile sub 1.600 de cmc; de la 15 lei la 18 lei/200 cmc pentru cele între 1601 şi 2000 de cmc; de la 30 de lei la 72 de lei/200 cmc pentru maşinile cu o capacitate între 2001 şi 2600 cmc, şi de la 60 la 144 de lei/200 cmc pentru maşinile de peste 3001 cmc.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite