Procesul poliţiştilor "motorinari" de la Jibou se prelungeşte. Judecătorii au dispus o nouă amânare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După o scurtă perioadă de arest preventiv, poliţiştii au fost eliberaţi, fiind cercetaţi şi apoi judecaţi în stare de libertate
După o scurtă perioadă de arest preventiv, poliţiştii au fost eliberaţi, fiind cercetaţi şi apoi judecaţi în stare de libertate

Judecătorii Tribunalului Sălaj au dispus ieri o nouă amânare în dosarul poliţiştilor TF din Jibou, trimişi în judecată în urmă cu aproape un an şi jumătate pentru delapidare,furt calificat şi luare de mită.

Motivul acestei noi amânări este, potrivit motivării instanţei, lipsa unei expertize contabile care să stabilească exact prejudiciul produs. Reamintim că poliţiştii au fost prinşi în 1 iunie 2010, fiind trimişi în judecată un an mai târziu, la 30 mai 2011. Deşi dosarul se judecă de aproape un an şi jumătate, încă nu se întrevede o soluţie în acest caz.

Potrivit datelor primite de la procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, care au instrumentat cazul, 174 de persoane au fost cercetate, în total, în acest dosar. Dintre acestea, doar 23 au fost trimise în judecată. Este vorba despre cinci poliţişti TF din Jibou (ştefan Felician, Cristian Ioan Pop, Dan Radu Bartiş, Călin Gabriel Botiş, Darius Florin Ciurte), acuzaţi de luare de mită şi de complicitate la delapidare în formă continuată, plus 18 angajaţi ai Staţiei CFR din oraş – mecanici de locomotivă, împiegaţi de mişcare, agentul unei fime de pază - acuzaţi de dare de mită şi delapidare în formă continuată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de instanţă, ei riscă pedepse de până la 15 ani de închisoare, spun procurorii.

Potrivit procurorului Rodica Pece Vaida, din cercetările efecuate a reieşit că, „atunci când erau de serviciu, cei cinci poliţişti pretindeau mecanicilor de locomotivă, cu titlu de mită, între 5  şi 10 litri de motorină, pentru a nu constata sustragerile de motorină şi ulei făcute de mecanici din locomotive”.

Procurorul mai precizează că mecanicii sustrăgeau motorină în cantităţi cuprinse între 20 şi 200 de litri la sosirea din fiecare cursă, din care dădeau poliţiştilor, pe de-o parte, cei 5 – 10 litri ca mită, plus o lată cantitate contracost, însă la preţuri sub cele de la pompă. La rândul lor, poliţiştii vindeau motorina şoferilor din zonă interesaţi. Este vorba, în principal, despre 143 de persoane, cercetate în dosar, care au scăpat însă doar cu amenzi administrative ce cumulează 41.100 de lei.

Prejudiciul cauzat companiei de căi ferate constă, potrivit procurorilor, în 14.612 litri de morină şi 180 de litri de ulei, ceea ce, la preţul actual al carburanţilor, se apropie de 100.000 de lei.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite