Primul pacient băgat în spital de căpuşe. Numărul cazurilor de Lyme a ajuns la patru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eritemul specific este primul semn de borelioză
Eritemul specific este primul semn de borelioză

Un bărbat de 57 de ani din oraşul sălăjean Jibou este internat în secţia de chirugie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău după ce plaga rezultată în urma unei înţepături de căpuşă s-a suprainfectat.

34 de sălăjeni au îngroşat în weekend numărul pacienţilor ajunşi la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean cu plăgi prin înţepătură de căpuşă. Potrivit reprezentanţilor spitalului, pacienţii ajunşi la UPU în weekend sunt sălăjeni cu vârste cuprinse între 5 şi 90 ai, majoritatea dintre ei trataţi în Urgenţe şi lăsaţi acasă.

Nu a fost, însă, şi cazul unui bărbat din Jibou, în vârstă de 57 de ani, care a rămas internat la secţia de chirurgie, după ce plaga rămasă în urma înţepăturii de căpuşă i s-a suprainfectat. Este primul caz din acest an în care un pacient rămâne internat după o înţepătură de căpuşă.

Primele cazuri de înţepături de căpuşe au apărut în Sălaj la sfârşitul lunii aprilie. De atunci şi până acum aproape 300 de persoane s-au prezentat la UPU pentru a li se scoate insectele din piele. În ciuda acestui număr mare de persoane înţepate de căpuşe, incidenţa temutei boli Lyme este destul de mică. Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, dr.Ligia Marincaş, patru persoane au fost diagnosticate până acum cu borelioză (cum mai este numită boala Lyme, de la bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă de căpuşă, care provoacă apariţia bolii). Într-un singur caz este vorba, însă, despre borelioză acuză, adică despre o transmitere recentă a bolii, ceilalţi trei pacienţi alegându-se cu boala, cel mai probabil, în urma unor înţepături suferite în anii precedenţi.

Când este cazul să ne alarmăm


Potrivit dr.Marincaş, nu orice înţepătură de căpuşă dă boala Lyme. "Dacă nu face acel eritem migrator nu poate fi cazul de boală Lyme", exemplifică directorul DSP un prim criteriu după care trebuie să ne ghidăm. O altă condiţie este ca insecta să rămână încastrată în piele mai multă vreme. Diagnosticul se pune în baza unor analize de sânge, făcute la recomandarea medicului infecţionist. Probele de sunge sunt trimise după prelevare la DSP, care ulterior le trimite spre procesare Institutului Cantacuzino. În acest moment sunt în lucru, din Sălaj, 11 probe.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite