Primeşti ajutor de încălzire? Pregăteşte-te de control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile  şi persoanele singure  din judeţ  care au depus cerere în vederea obţinerii subvenţiei pentru încălzire, în perioada sezonului rece 1 noiembrie 2010-31 martie 2011, vor fi verificate de reprezentanţii primăriilor.

Pentru veridicitatea datelor înscrise în dosar,  comisia de control va lua în calcul şi  informaţii obţinute de la persoanele care cunsoc situaţia materială a solicitantului de ajutor de încălzire.

După cum a explicat Elisabeta Matolcsi, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Sălaj,  primarii au obligaţia de a efectua lunar, până la începutul sezonului rece următor, la solicitarea agenţiilor teritoriale, anchete sociale pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia pentru cel puţin 60 la sută dintre beneficiarii dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Verificarea dosarelor  va începe în luna decembrie, iar comisia de control va ajunge în aproape 60 la sută din locuinţele celor care beneficiază de ajutor de încălzire. Nedeclarea corectă a venitrilor, a membrilor de familie sau a bunurilor prevăzute va atrage  sistarea subvenţiei. Potrivit lui Matolcsi,  la definitivarea anchetei sociale se vor lua în calcul şi declaraţiile furnizate de la cel puţin două persoane care cunosc situaţia materială, socială şi civilă a solicitantului de ajutor pentru încălzirea locuinţei.

Refuzul duce la sistarea ajutorului

 
În situaţia în care cei în cauză refuză să furnizeze informaţiile  şi documentele necesare pentru întocmirea anchetei sociale, dreptul la ajutorul de încălzire încetează începând cu luna următoare, iar sumele plătite necuvenit se recuperează în condiţiile legii, prin dispoziţie a primarului, care constituie titlu executoriu.Sumele încasate necuvenit se recuperează de către serviciile de specialitate ale primăriei de la beneficiar în termen de maximum 3 luni, se transferă agenţiei teritoriale şi se fac venituri la bugetul de stat.
În situaţia în care se constată că fapta titularului constituie infracţiune, primarul are obligaţia să sesizeze organul de urmărire penală.
Până  în prezent, din cele 61 de primării sălăjene, 30 au depus situaţia privind beneficiarii de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, iar în urma centralizării acestor date, s-au înregistrat 2.904  beneficiari.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite