Primăvara va veni cu SMURD în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SMURD va ajunge, cel mai probabil, la Zalău în primăvara anului viitor
SMURD va ajunge, cel mai probabil, la Zalău în primăvara anului viitor

136.704 lei. Aceasta este suma pe care sălăjenii au direcţionat-o către Serviciul Mobil de Urgenţe Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din procentul de 2 la sută din impozitul pe venit. Pregătirile pentru înfiinţarea SMURD în Sălaj sunt pe ultima sută de metri. Au fost şcolarizaţi paramedicii şi, pană la sfârşitul acestei luni, vor fi cumpărate trei ambulanţe.

„SMURD nu există încă în Sălaj, însă la înfiinţarea acestui serviciu se lucrează chiar acum. Dacă nu anul acesta, cel mai târziu în martie anul viitor, Sălajul va beneficia de acest serviciu“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, Adrian Chichişan, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Porolissum Sălaj.

Paramedici şcolarizaţi

 „Circa 80 la sută din ceea ce depinde de noi s-a făcut deja. Paramedicii au fost şcolarizaţi. Vor mai fi cumpărate încă trei ambulanţe prin Programul Operaţional Regional, cel târziu la sfârşitul acestei luni. Noi vom avea ambulanţe fără serviciu de reanimare, dar asta numai pentru că, pe acest tip de maşină, este necesar să lucreze medici şi asistente. Iar deocamdată, în Zalău, nu există această posibilitate. Însă acest lucru se discută, iar pe viitor vom face un protocol cu Clujul în acest scop“, a afirmat şeful ISU Sălaj.

Pe de altă parte, Chichişan a mai spus că, în această perioadă, se aşteaptă rezultatul unei licitaţii pentru achiziţionarea a două ambulanţe, licitaţie realizată de Ministerul Sănătăţii. Totuşi, această achiziţie nu va fi făcută din procentul de 2 la sută. „S-a convenit ca sumele provenite din impozitul pe venit, din toată ţara, să fie centralizate la Târgu Mureş, iar pe măsură ce vom avea nevoie de bani, vom face cerere“, a explicat inspectorul şef al ISU.

„Sălajul rămâne mereu în urmă“

Locuitorii Zalăului aşteaptă cu încredere apariţia la Zalău a Serviciului Mobil de Urgenţe Reanimare şi Descarcerare.

„Consider că cei de la SMURD sunt singurii care merită banii populaţiei“, spune Adrian.D., unul din cei intervievaţi de către reporterul „Adevărul de Seară“.

„Sper să se realizeze curând. Numai la noi se rămâne în urmă cu toate. Ar fi bine dacă am fi şi un judeţ în care accidentele să fie puţine, dar din păcate, la acest capitol nu suntem deloc printre ultimii“, spune Marin.F., un alt localnic din Zalău.

SMURD a luat „cireaşa de pe tort“ în Sălaj

Conform informaţiilor oferite de biroul de presă al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj, suma totală direcţionată de sălăjeni prin programul „2 la sută” este de 867.334 lei. SMURD se află pe un loc fruntaş şi a adunat136.704 lei. Sălăjenii au mai donat către asociaţii, fundaţii, parohii şi sindicate.

Singurul judeţ din NV fără SMURD

Sălajul este printre puţinele judeţe din ţară care nu are, încă, SMURD, alături de Botoşani, Harghita, Covasna, Caraş-Severin, Gorj, Teleorman şi Tulcea. Sălajul este şi singurul judeţ din regiunea de nord-vest aflat în această situaţie.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite