Primăriile şi bisericile se pot încălzi cu bani de la Fondul de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurica Grec, directorul APM Sălaj, a anunţat extinderea programului "Casa Verde"
Aurica Grec, directorul APM Sălaj, a anunţat extinderea programului "Casa Verde"

Programul "Casa Verde", prin care 165 de sălăjeni au primit până acum bani pentru a-şi încălzi casele cu panouri solare sau centrale termice bazate pe biomasă, a fost extins şi la persoane juridice.

Primăriile, bisericile şi instituţiile publice pot depune din 15 decembrie la Administraţia Fondului de Mediu cereri de finanţare pentru sisteme de încălzire bazate pe energii alternative. Fondul de Mediu acordă o finanţare nerambursabilă în cuantum de până la 90 la sută din cheltuielile eligibile ale proiectului, valoarea maximă a sumei acordate variind în funcţie de tipul de instituţie şi de mărimei unităţii administrative reprezentate. Astfel, pentru o instituţie publică, suma maximă acordată poate merge până la 2 milioane de lei, pentru o biserică, până la 500.000, iar pentru primării, cuantumul maxim merge de la 500.000 la 4 milioane de lei (4 milioane pentru oraşele mai mari de 100.000 de locuitori, 3 milioane pentru oraşele cu 50.000 – 100.000 de locuitori, 2 milioane, pentru 20.000 – 50.000, 1 milion de lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu o populaţie cuprinsă între 20.000 şi 3.000 de locuitori şi maxim 500.000 de lei pentru unităţile cu mai puţin de 3.000 de locuitori).

Potrivit Ghidului de finanţare postat pe site-ul AFM (www.afm.ro), sunt finanţate proiecte de înlocuire sau completare a sistemelor de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, geotermală, eoliană, energie hidro, biomasă, gazul provenit din fermentarea deşeurilor sau a nămolurilor din instalaţiile de epurare, biogaz sau orice alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului.

Cererile de finanţare se depun până în 20 ianuarie. Suma disponibilă pentru această sesiune de finanţare este 100 de milioane de lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite