Primăriile UDMR-iste au luat caimacul de la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala „Mihai Eminescu“ din Zalău va fi în şantier până la primăvară
Şcoala „Mihai Eminescu“ din Zalău va fi în şantier până la primăvară

Printr-o hotărâre de săptămâna trecută, Guvernul a alocat cu generozitate bani primăriilor maghiare din judeţ şi le-a dat doar mărunţiş celorlalte. Banii alocaţi prin hotărâre sunt destinaţi unor investiţii în şcoli, în special plăţii unor datorii pe care primăriile le au faţă de firmele care au executat lucrări în instituţiile de învăţământ.

Printr-o hotărâre de guvern de săptămâna trecută (nr.1269 din 13 decembrie), 66 de şcoli din Sălaj vor primi bani pentru investiţii. Inspectorul şcolar general Ioan Abrudan a declarat, ieri, pentru „Adevărul de Seară“ că banii sunt în principal pentru plata unor datorii pe care primăriile le au faţă de firmele care eu executat lucrări în şcolile respective.

Primele trei, de la UDMR

Sumele sunt cuprinse între 6.000 şi 230.000 de lei. Întâmplător sau nu, cele mai consistente sume au fost alocate  şcolilor din comune cu primari UDMR, iar cele mai mici sume, unităţilor din comune conduse de primari PNL şi PSD. Cea mai mai mare sumă alocată, 230.000 de lei, este pentru Şcoala „Ady Endre“ Lompirt, comuna Sărmăşag, unde, potrivit primarului Dombi Attila, se construieşte o şcoală nouă. „Construcţia ei a început în 2007. Eu nu eram primar atunci“, s-a justificat edilul, precizând, totuşi, că o şcoală nouă era necesară întrucât cea actuală este veche şi nu are aviz sanitar de funcţionare. Tot pentru comuna Sărmăşag, Guvernul a mai alocat încă 60.000 de lei pentru realizarea unui sistem de încălzire centrală în „şcoala veche“ a Grupului Şcolar.

Tot 230.000 de lei a primit şi Grupul Şcolar „Cserey-Goga“ din Crasna, iar Primăria Crişeni (tot cu primar UDMR), a primit 160.000 de lei pentru reabilitarea Şcolii cu clasele I-IV din Cristur, plus 30.000 de lei pentru şcoala din centrul de comună şi 20.000 de lei pentru Şcoala cu clasele I-IV din Gârcei. Dacă primăriile UDMR au primit cele mai mari sume din această hotărâre de guvern, PD-L-ul se poate lăuda cu cele mai multe obiective de investiţii. Mai exact, din totalul de 66 de şcoli care au primit bani, 22 sunt din oraşe sau comune unde primarii sunt reprezentanţi ai partidului aflat la putere.

PSD şi PNL, cenuşăresele

De cealaltă parte, PSD-ul are doar nouă şcoli pe listă, şi acestea cu sume între 10.000 şi 40.000 de lei. Nici cu liberalii nu a fost mai darnic Guvernul. Lăsând Zalăul la o parte, doar zece şcoli din comune PNL au primit bani prin această hotărâre de guvern, în sume cuprinse între 15.000 şi 40.000 de lei. Este şi cazul comunei Buciumi, unde primarul Ioan Holhoş spune că cei 30.000 de lei alocaţi nu-i ajung pentru a plăti datoriile acumulate cu reabilitarea şcolii din centru.


Bani pentru opt şcoli din Zalău

Guvernul a alocat 365.000 de lei şi pentru datoriile către constructori acumulate de opt şcoli din oraş. Este vorba despre Colegiul Naţional „Silvania“, Şcoala Postliceală Sanitară, Grădiniţa nr.8, Şcoala „Simion Bărnuţiu“, Colegiul Tehnic „API“, Şcoala „Mihai Eminescu“, Şcoala „Corneliu Coposu“ şi Grădiniţa nr.12.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite