Primăria merge din nou în instanţă, în încercarea de a intra în legalitate cu furnizarea căldurii în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Zalău a formulat o nouă acţiune în instanţă în încercarea de a intra în legalitate cu furnizarea de către Uzina Electrică a căldurii în oraş. Această nouă acţiune a fost depusă după ce prima a fost respinsă de către instanţă – Tribunalul Sălaj – iar judecarea recursului declarat de primărie la Curtea de Apel Cluj a fost programată abia pentru mijlocul lunii ianuarie a anului viitor.

Pe rolul Tribunalului Sălaj a fost înregistrată marţi, 30 octombrie, o nouă ordonanţă preşedinţială, în care reclamant este Primăria Zalău iar pârât este firma română – maghiară E-Star ZA Distriterm, titulara contractului de furnizare a agentului termic, şi firma – mamă din Ungaria, E – Star Alternativ Energiaszolgalto Nyrt. Budapesta. Potrivit administratorului public al primăriei, Radu Nistorescu, prin aceatsă nouă ordonanţă primăria cere dreptul de folosinţă asupra reţelei de distribuţie a agentului termic până când justiţia se va pronunţa, pe fond, asupra dreptului de proprietate. Termenul dat iniţial de Tribunalul Sălaj pentru judecarea ordonanţei a 29 noiembrie, dar în urma uneo cereri formulate de primărie judecarea a fost devansată pentru ziua de marţi, 6 noiembrie.


Reamintim că firma româno-maghiară E-Star ZA Distriterm, care a concesionat în 2010, pe 49 de ani, serviciul de distribuţie, transport şi furnizare a energiei termice produsă de Uzina Electrică, a notificat Primăria Zalău, în luna iunie, că nu mai vrea să se ocupe de acest serviciu. Discuţiile purtate de atunci între primărie şi firmă, vizavi de condiţiile în care poate avea loc această renunţare la contract, a ajuns la un impas.  Potrivit lui Nistorescu, societatea maghiară a recurs chiar la un soi de şantaj, prevalându-se de faptul că o parte din reţeaua de distribuţie este proprietatea sa. Nistorescu spune că municipalitatea s-a arătat dispusă să răscumpere acea parte a reţelei, în compensaţie pentru cele 11 miliarde de lei vechi pe care firma le datorează Uzinii Electrice, sau chiar să plătească o chirie până la ajungerea la un consens, fără, însă, niciun rezultat. Cu toate că nu este asigurat cadrul legal, titularul contractului fiind încă firma E –Star, primăria a decis să înceapă furnizarea căldurii – în primă fază în şcoli şi grădiniţe – prin Uzina Electrică, societate aflată în subordinea Consiliului Local şi care s-a ocupat de furnizare înainte de preluarea acestui serviciu de către maghiari.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite