Primăria ignoră un erou anticomunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Bărdaşu, fiul eroului anticomunist, susţine că de doi ani primăria nu i-a dat niciun răspuns
Mircea Bărdaşu, fiul eroului anticomunist, susţine că de doi ani primăria nu i-a dat niciun răspuns

Deşi a solicitat o serie de drepturi pe care tatăl său ar fi trebuit să le primească, în baza legii, ca erou anticomunist, fiul acestuia e ignorat de doi ani. Zaharie Bărdaşu a fost membru PNL în vremurile de început ale comunismului. În 1947 a fost încarcerat la Oradea un an, apoi în alte închisori comuniste din ţară. A făcut muncă silnică la Canal mai bine de trei ani.

Pentru toate suferinţele şi persecuţiile politice pe care le-a suferit, Zaharie Bărdaşu a primit titlul şi distincţia de „luptător în rezistenţa anticomunistă“. Fiul său, avocatul Mircea Bărdaşu, a povestit pentru „Adevărul de Seară“cum, în 1947, miliţienii le-au percheziţionat casa şi le-au „confiscat” multe cărţi rare, o colecţie numismatică şi una de timbre, de o valoare foarte mare.

Nu s-au mai găsit procesele verbale

După 1990, Mircea Bărdaşu a făcut demersuri aprofundate pentru a găsi procesul verbal de percheziţie, depunând petiţii la Banca Naţională a României, la Arhivele Naţionale, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sălaj, însă în toate răspunsurile pe care le-a primit, mesajul a fost acelaşi: „Instituţia noastră nu deţine procesele verbale de confiscare din perioada solicitată de dumneavoastră”.

Fiind avocat, Mircea Bărdaşu ştie foarte bine că există legi care le conferă anumite drepturi persoanelor persecutate de regimul comunist şi celor cărora regimul le-a confiscat bunurile. Aşa încât a încercat să obţină măcar o parte dintre ele, solicitând Primăriei Zalău, prin petiţia nr.28952 din 20 iunie 2008, „să i se acorde, conform legii, în proprietate şi cu clauza de neînstrăinare timp de zece ani, 500 de metri pătraţi de teren în intravilan, pentru urmaşi, pentru destinaţia locuinţă, dacă nu a avut şi nu are în proprietate“. Tot conform legii, Bărdaşu a cerut ca în situaţia în care municipalitatea nu dispune de acest teren, „să procedeze la trecerea unor suprafeţe din domeniul public în domeniul privat şi la atribuirea, în condiţiile legii, a numelui său unei străzi, parc, pieţe“.

Primăria: „Răspunsul e confidenţial“

În răspunsul pe care l-a primit de la primărie, i s-a spus că „se va ţine seama de petiţie şi că li se va propune consilierilor locali să i se atribuie numele unei străzi sau unui parc“. „Asta a fost în 2008. De atunci n-am mai auzit nimic despre asta“, a spus Mircea Bărdaşu.

Contactat de „Adevărul de Seară“, purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, a afirmat că petiţionarul a primit deja răspuns. „Nu vi-l putem oferi, deoarece e confidenţial. Dacă petiţionarul n-a fost mulţumit de răspunsul nostru, ar fi putut depune o contestaţie”. Aceasta este explicaţia purtătorului de cuvânt.

Drepturi prevăzute de lege

Conform OUG 214/1999 privind acordarea calităţii de luptător în rezistenţa anticomunistă persoanelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite din motive politice, precum şi persoanelor împotriva cărora au fost dispuse, din motive politice, măsuri administrative abuzive, se acordă o serie de drepturi şi avantaje. De asemenea, Decretul-lege nr. 118/1990 se referă la acordarea  unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la 6 martie 1945.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite