Primăria Zalău schimbă foaia cu zonele verzi. Locatarii care au grijă de zonele verzi de lângă blocuri, scutiţi de la plata impozitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria vrea să dea spaţiile verzi din Dumbrava Nod spre administrare unei firme privat, iar asociaţiile de proprietari să fie implicate în îngrijirea zonelor din jurul blocurilor. Cei care vor fi de acor d cu această sarcină, ar putea beneficia de anumite facilităţi fiscale, cum ar fi scutirea de impozitul pe clădire pentru o perioadă sau măcar diminuarea sumei cu un anumit procent.

Primăria Zalău lucrează la prima politică publică elaborată la nivelul instituţiei. Este vorba despre un document care va reglementa modul în care vor fi administrate, de acum înainte, spaţiile verzi din oraş.

După cum a declarat astăzi, într-o conferinţă de pesă, Rodica Ciurte, şefa Unităţii Locale de Monitorizare, Servicii de Utilităţi Publice din cadrul primăriei, documentul se află încă în dezbatere publică şi prevede mai multe variante de administrare a spaţiilor verzi din oraş.

Cea mai agreată variantă este cea a delegării administrării acestor spaţii către SC Citadin SRL (societate al cărei unic acţionar este Consiliul Local Zalău), cu excepţia unui cartier, care să fie delegat către o frimă privată. "Vrem, în primul rând, să putem face o comparaţie între Citadin şi firma privată, atât ca şi calitate cât şi ca şi costuri, dar şi să stimulăm concurenţa între două cele două firme", explică oportunitatea alegerii acestei variante primarul Radu Căpîlnaşiu. În privinţa cartierului care va fi propus spre delegare unei firme private (care va fi stabilită prin licitaţie), reprzentanţii primăriei spun că cel mai probabil va fi vorba despre Dumbrava Nord. "Pe de-o parte, este una din zonele cele mai deficitare în privinţa spaţiilor vezi, atât ca suprafaţă, cât şi ca amenajare. Iar pe de altă parte, este şi un cartier în care se poate face ceva, care ar avea potenţial. Degeaba ne-am duce în Dumbrava I sau II, unde nu ai unde să amenajezi astfel de spaţii, atât de înghesuite sunt!", precizează primarul.

Pe lângă actorii privaţi, în administrarea spaţiilor verzi vor fi implicate şi asociaţiile de proprietari. "Vrem să gândim un sistem prin care cei care acceptă să aibă grijă de spaţiile din jurul blocurilor să fie scutiţi sau să beneficieze de o reducere la impozitul pe clădire", explică Rodica Ciurte.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite