Primăria PNL-istă a executat silit filialele PDL şi UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea a recurs la măsura executării silite pentru a recupera de la cele două partide o datorie de 70.000 de lei, reprezentând impozitul pe clădire neplătit pe o perioadă de trei ani.

Filialele locale ale celor două partide aflate la putere au fost executate silit zilele trecute de Primăria Zalău pentru că nu şi-au plătit impozitul pe clădire din 2007 încoace. Conducerile celor două partide au atacat, însă, în instanţă acţiunea primăriei.

Filialele locale ale Partidului Democrat Liberal (PDL)şi Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) se luptă în instanţă cu Primăria Zalău, după ce municipalitatea le-a executat silit pentru o restanţă la bugetul local de 70.000 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Zalău, Manuela Ghiuruţan, este vorba despre restanţe acumulate în perioada 2007 – 2010 prin neplata impozitului pe clădirea în care cele două filiale îşi au sediul. Cea mai mare restanţă, de 500.000 de lei, revine UDMR-ului, în timp ce PDL-ul datorează, potrivit reprezentanţilor primăriei, 20.000 de lei.

Ambele partide au atacat în instanţă zilele trecute acţiunea Primăriei, primul termen în ambele dosare fiind programat pentru luna octombrie. „Imobilul în care avem noi sediu este monument istoric, iar legea spune că cei care locuisc sau au spaţii închiriate acolo nu trebuie să plătească impozit pe clădire”, ne-a explicat Claudiu Bîrsan, purtătorului de cuvânt al PDL Sălaj, raţionamentul pentru care au atacat în instanţă executarea silită. Având în vedere că în aceeaşi clădire îşi are sediul şi UDMR-ul, cu aceeaşi tactică s-au dus în instanţă şi cei de la UDMR. „Încercăm să ne folosi de articolele din lege (nr.422/2001 – n.a.) care ne scutesc de acest impozit”, precizează Lakatos Alexandru, preşedintele organizaţiei locale a UDMR.

De cealaltă parte, Doina Cociş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj, confirmă că Legea nr.420/2001 prevede scutirea de la plata impozitului pe clădire pentru proprietarii sau chiriaşii din imobilele clasificate ca monumente istorice. Directorul precizează, însă, că imobilul în care cele două partide îşi au sediul a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice abia anul trecut (ca şi clădire – monument categoria B), aşa că scutirea de la plata impozitului nu se poate aplica anterior depunerii dosarlui de clasare ca monument. De altfel, acţiunea de executare silită derulată de Primărie a vizat perioada 2007 – 2010 şi nu se aplică şi la perioada de după includerea imobillui în Lista Monumentelor Istorice.

Cu toate acestea, cele două partide sunt încrezătoare că vor avea câştig de cauză. „O astfel de clădire nu poate să aibă valoare de patrimoniu doar de anul trecut. Înainte de 2010 nu a fost tot o clădire veche, monment istoric. Mi se pare foarte interesant cum exact doar pe noi şi pe cei de la UDMR ne-a găsit Primăria în această situaţie şi ne-a executat silit”, declară reprezentantul PDL.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite