Presupus urmaş al fraţilor Buzeşti, „dezmoştenit” de Tribunalul Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Sălaj a decis, vineri, să admită recursul formulat de mai multe comisii de fond funciar împotriva unei sentinţe a Judecătoriei Pătârlagele prin care un buzoian primea 62.000 de hectare din pădurea Buzăului.

Tribunalul Sălaj a decis, în şedinţa de vineri, 6 mai, să admită recursul declarat de Comisia Judeţeană de fond funciar Buzău şi Comisia locală de fond funciar Nehoiu contra unei sentinţe civile din 19.11.2009 pronunţată de Judecătoria Pătârlagele. Prin sentinţa atacată cu recurs, un buzoian, pe numele său Teodor Năstase, care susţine că este moştenitorul legal al fraţilor Buzeşti, a primit dreptul de proprietate asupra a peste 62.000 de hectare de pădure, ca moştenire lăsată de iluştrii boieri munteni. Nu mai puţin de 38.294 de hectare din acestă suprafaţă ar fi trebuit restituită în natură, diferenţa de aproape 24.000 de hectare urmând a fi cuantificată în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Decizia este irevocabilă


Potrivit judecătorului Balazs Arpad, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj, decizia de vineri, însă, dă peste cap socotelile buzoianului, care rămâne fără nici măcar un metru de pădure. „Este o decizie irevocabilă, deci procesul se termină aici”, explică judecătorul, care precizează că deocamdată nu este finalizată motivarea hotărârii, pentru a putea şti ce a stat la baza acestei schimbări radicale de situaţie.

„Bilă albă pentru justiţia română”


Indiferent de aceste motive, Remus Posea, preşedintele Obştii Moşnenilor Buzoieni „de pe Buzău”, parte în acest proces, spune că „hotărârea este o bilă albă pentru justiţia română”. El spune că s-a făcut dreptate în primul rând pentru că acest presupus moştenirot al fraţilor Buzeşti, Teodor Năstase, nu ar fi cine se pretinde că este. „Noi îl recunoaştem ca moşnean, dar nicioadată ca urmaş al fraţilor Buzeşti. Părerea mea este că peste 80 la sută din înscrisurile pe care le aduce el în faţa instanţei sunt false. De altfel, eu am hârtie de la DNA prin care se certifică faptul că acest acte nu există în original”, explică Posea.

Dosar cu greutate

Dosarul a ajuns la Tribunalul Sălaj anul trecut în decembrie, fiind strămutat aici de la Tribunalul Buzău, la cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a dorit astfel să elimine suspiciunile unor intervenţii în cauză. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj, judecătorul Balazs Arpad, spune că dosarul are aproximativ 2.000 de pagini şi cântăreşte peste 20 de kilograme, fiind cel mai greu dosar, la propriu, de pe rolul instanţei sălăjene.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite