Preşedintele CAS: "Medicii de familie vor fi stimulaţi material să prescrie reţete electronice"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a reduce frauda din sistemul de sănătate provocată de tandemul medici prescriptori de reţete - farmacişti, în România se introduc din acest an reţetele electronice. Pentru a învinge reticenţa medicilor faţă de noul tip de reţetă, Casa Naţională de Sănătate pregăteşte un sistem de stimulare materială a celor care vor trece cât mai rapid la prescrierea în sistem electronic.

Informaţia a fost dată vineri, 6 aprilie, într-o conferinţă de presă, de către preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, Claudiu Bîrsan, care a precizat că momentul estimat pentru introducerea reţetei electronice este 1 iunie, noile reţete urmând să circule în paralel cu cele clasice, pe suport de hârtie, o perioadă de trei luni după acest termen. "Medicii de familie vor fi stimulaţi material să prescrie reţete electronice", a declarat Bîrsan, precizând că această "stimulare" va viza în special grăbirea procesului de trecere de la reţetele clasice la cele electronice. El a subliniat că, deocamdată nu se ştie concret modul în care vor fi acordate aceste stimulte, apreciind că ar putea fi vorba despre procente din valoarea medicamentelor prescrise pe reţete electronice.

Referitor la dotările pe care vor trebui să le aibă medicii pentru a putea scrie astfel de reţete, preşedintele CJAS a declarat că este posibil ca o parte din costul acestora să fie suportat de medici. "Poate chiar din aceste stimulente de care aminteam", a completat el.

Tot anul acesta ar urma să fie introduse, în România, şi cardurile naţionale de sănătate. "Distribuirea cardurilor ar trebui să înceapă din trimestrul III în judeţul Arad, judeţ pilot în această operaţiune, în scurt timp urmând să primim şi noi", a explicat Bîrsan. "Odată cu apariţia cardului, vor dispărea acele adeverinţe de asigurat. Cardul va atesta calitatea de asigurat şi va conţine date esenţiale despre asigurat", a completat el.

În 2013 urmează să fie introdus şi cel de-al patrulea pilon electronic din sistemul de sănătate, după SIUI (controversatul sistem informatic univ integrat), reţeta electronicăă şi cardul naţional de sănătate: dosarul electronic.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite